Klager over larm er fordoblet

Skal man tro antallet af klager, er Danmark blevet et larmende helvede.

Københavns Politi har fra marts til juni 2020 modtaget dobbelt så mange klager over støj og larm og uro i forhold til samme periode i 2019. Billedet er fra Nordhavn og optaget med et teleobjektiv. Afstanden mellem personer på billedet kan opfattes mindre en den reelt er. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/Arkiv

Om det skyldes coronakrisen eller det gode vejr, er uklart.

Men fakta er, at politiet landet over siden marts flere steder i landet har fået op mod dobbelt så mange klager over »musik til ulempe«, som det hedder.

Især unge mennesker skruer ikke ned for musikken, taler højlydt fra altaner om natten og fortsætter festen fra baren ud på gader og i parker.

Hos Københavns Politi har man modtaget 191 klager mod sidste års 97 klager, en stigning på 97 procent, og hos Københavns Vestegns Politi 387 klager fra marts til juni i år mod 190 sidste år, en stigning på 104 procent.

I Nordsjælland har de unge en sjat mere pli i det offentlige rum. Her melder Nordsjællands Politi om en stigning på »kun« 38 procent i støjklager svarende til 605 i 2019 og 833 i juni i år.

Det viser tal, som DR har fået fra Rigspolitiet.

Måske corona

Hos Østjyllands Politi har man også borgere, der ikke skruer ned for snakken og musikken. Her har man oplevet en stigning i klager over larm på 104 procent.

Kristian Juliussen, der er vicepolitiinspektør i Østjyllands Politi, siger til DR Nyheder:

»Det er primært i de seneste aftentimer eller de tidlige nattetimer, at vi har udfordringen. En ting er vejret, men det kunne godt være en afledt effekt af corona. Når værtshusene lukker klokken tolv, er det ikke alle, der går hjem. Så sætter de sig i parker eller holder en hjemmefest.«

Niels Mellergaard, slotshavechef i Slots- og Kulturstyrelsen

»Vi er nødt til klart at signalere, at haven ikke skal have karakter af en festivalplads.«


At det mest er unge mennesker, der giver den gas til gene for deres nærmeste omgivelser, kommer vist ikke som en overraskelse. Heller ikke for vicepolitiinspektøren fra Østjyllands Politi.

Kristian Juliussen vurderer over for DR, at det primært er unge mennesker, der larmer, og dem, der normalt bruger nattelivets etablissementer, men som på grund af coronakrisen ikke kan gå ud, men stadig har behov for at samles og holde fest. At barer og restauranter skal lukke klokken 24.00, er også en en årsag, mener politiinspektøren.

Klagerne over larm og støj over hele landet er steget med 74 procent i forhold til 2019. Fra 3.192 anmeldelser til 5.552. Kun på Bornholm er antallet af klager faldet. 18 procent færre er det blevet til.

En park er ikke en festivalplads

Skulle nogen få den kætterske tanke, at vi oplever et skred i værdier og generel opførsel blandt unge med manglende grænser over for det omkringliggende samfund, tilbageviser Kristian Juliussen det:

»Der er ikke sket en kulturændring. De mødes jo et andet sted,« siger han til DR.

I København har man på nogle populære steder skruet bissen på for at undgå støj og larm og klager. I begyndelsen af juni begrænsede man åbningstiden i Kongens Have, så parken nu lukker klokken 20.00.

»Vi er nødt til klart at signalere, at haven ikke skal have karakter af en festivalplads, hvilket desværre er den situation, vi er havnet i,« sagde slotshavechef i Slots- og Kulturstyrelsen Niels Mellergaard til Berlingske tidligere på måneden.

For nylig opfordrede Nordsjællands Politi også til, at folk skulle skrue ned for musikken, hvis det generede andre.

Det var der en gruppe unge i Hornbæk, der ikke ville, da en midaldrende kvinde onsdag sagde, at de skulle skrue ned. Det provokerede hende så meget, at hun brugte sin peberspray mod dem og flygtede fra stedet.