I aften afgøres det, om Prins Henriks Skole flytter ud af Frederiksberg

Den franske skole på Værnedamsvej har nået smertegrænsen. Enten får de lov at bygge som ønsket eller også ...

Den ombyggede Prins Henriks Skole, sådan som Prins Henriks Skoles Ejendomsfond, der ejer bygningerne og området, forestiller sig det færdige projekt. Visualisering: Josep Villanueva Studio Fold sammen
Læs mere

Hvis ikke Prins Henriks Skole får det, som de vil have det, flytter de måske ud af Frederiksberg Kommune.

Det siger Anders Torbøl, der er formand for bestyrelsen i Prins Henriks Skoles Ejendomsfond, som ejer skolebygningerne og de to matrikler på Værnedamsvej, hvor skolen har holdt til siden 1970erne.

Ultimatummet kommer efter, at projektet med at nedlægge skolen på Værnedamsvej og åbne skolegården op for offentligheden og etablere et nyt byrum med kontorer, cafeer og boliger er blevet reduceret. Ikke mindst på grund af klager fra borgergruppen Bæredygtigt Frederiksberg.

Pengene fra et salg til ejendomsinvestoren Angelo Gordon skal nemlig bruges til en ny skole på Rolighedsvej. En finansiering, der ifølge Anders Torbøl, bliver vanskelig uden opførelsen af nye 2.000 etagemeter på området bag Værnedamsvej. Projektet handler om i alt 9.300 kvadratmeter.

»Hvis vi ikke kan finansiere den nye skole, så bliver der ikke noget nyt projekt. Så må vi finde et billigere projekt et andet sted,« siger Anders Torbøl til Berlingske.

Altså finde et andet sted end Frederiksberg til Prins Henriks Skole?

»Det kan jeg ikke afvise. Vi vil helst være på Frederiksberg, og det er et klart ønske fra forældrene.«

Anders Torbøl fortæller, at man er gået »væsentligt ned« i kravene til projektets antal kvadratmeter og pris. Først startede man med et budget på omkring 230. mio. kroner for hele projektet. Det er nu skåret 15-20 mio. kroner ned, fortæller han.

»Smertegrænsen for projektet har vi nået nu,« som han siger.

Jan E. Jørgensen (V), formand for By- og Miljøudvalget i Frederiksberg Kommune

»Vi vil ikke bevare skolen i kommunen for enhver pris.«


Forud for møderne i By- og Miljøudvalget og Kommunalbestyrelsen i aften (mandag, red.) har Anders Torbøl sendt en e-mail til politikerne, hvor han giver udtryk for »skuffelse« og »bekymring«, fordi udvalget på sit møde 21. januar for anden gang besluttede at udskyde projektet for at få flere detaljer, tegninger og vurderinger på bordet.

Bliver den såkaldte startredegørelse (forstadiet til et lokalplanforslag, red.) ikke vedtaget, skriver Anders Torbøl, vil »projektets økonomi imidlertid være spændt til et punkt, hvor det vil være uansvarligt at foretage yderligere reduktioner.«

Og videre i samme e-mail appellerer han til politikerne om at træffe en klar beslutning om at gå videre med projektet sådan. Hvis det ikke sker, vil skolen være nødt til at indstille arbejdet med en ny skole på Rolighedsvej »og straks opsige samarbejdet med vores rådgivere for at begrænse Fondens tab.«

Om udsigten til, at et Frederiksberg-Ikon som Prins Henriks Skole forlader kommunen, mener formanden for By og Miljøudvalget, Jan E. Jørgensen (V), at det vil være ærgerligt, hvis skolen forsvinder fra kommunen.

»Vi vil gå rigtig langt for at sikre en løsning, der gør, at den franske skole kan blive på Frederiksberg. Der er noget spændende i at åbne skolegården og området op med cafeer og et kontorhotel og boliger. Men det skal gøres på en måde, så alle kan se sig selv i det. Vi vil ikke bevare skolen i kommunen for enhver pris.«

Anders Torbøl:

»Mandag er den afgørende dag. Kommunalbestyrelsesmedlemmerne bør være klar over, at de også tager stilling til hele skoleprojektet. Det vil skabe stor usikkerhed, hvis de ikke går videre med det.«

Punktet endte med ikke at blive behandlet af politikerne på Frederiksberg, og det vil blive udsat til et endnu ikke fastlagt tidspunkt.