Hofor vil bygge kæmpeprojekt nær dansk verdensarv: »Passer ikke ind«

Energiselskabet, der er ejet af Københavns Kommune, vil bygge op mod 63 store havvindmøller i nærheden af Stevns Klint. Men området er på UNESCOs liste over verdensarv, og ikke alle er begejstret for ideen.

Fisker ved Stevns Klint. Området blev i 2014 optaget på UNESCOs verdensnaturarvsliste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Energiselskabet Hofor, der er ejet af en række kommuner fra hovedstadsområdet, vil gerne opføre op mod 63 store havvindmøller nær Stevns Klint.

Det skriver TV 2 ØST.

Vindmøllerne skal være op til 220 meter høje og placeres mindst otte kilometer ud for klinten, der er optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Egentlig var det meningen, at havvindmøllerne skulle stå længere nordpå, i Køge Bugt, men på grund af radaranlæggene i Københavns Lufthavn kunne det ikke lade sig gøre.

Ifølge TV 2 ØST er borgmesteren i Stevns Kommune, Anette Mortensen (V), langtfra tilfreds med Hofors plan.

»Vi har en række forpligtelser, som vi skal leve op til omkring Stevns Klint på hele Danmarks vegne, og jeg synes ikke, at disse vindmøller passer ind i det billede,« siger Anette Mortensen til TV 2 ØST.

Tilladelse til forundersøgelser

Energistyrelsen gav i marts Hofor tilladelse til at lave forundersøgelser i forbindelse med etableringen af vindmølleparken. En forundersøgelsestilladelse giver ikke i sig selv ret til at opføre vindmøllerne, men tilladelsen giver Hofor mulighed for at lave specifikke undersøgelser af området.

Senest 31. december næste år skal resultaterne af forundersøgelsen samles i en miljøkonsekvensrapport, der skal sendes til Energistyrelsen. Hofor har tidligere meldt ud, at hvis alt går vel, kan havvindmølleparken blive opført i 2023-24. Det er planen, at der skal produceres grøn strøm fra vindmøllerne i 2025.

Navnet Hofor er en forkortelse af »Hovedstadsområdets Forsyningsselskab«. Datterselskabet Hofor Vind er udelukkende ejet af Københavns Kommune, mens andre dele af Hofors virke er delt ejerskab mellem flere kommuner i hovedstadsområdet.