Hørsholm-borgmester om Sjælsmark: »Ja, vi har tvangsfjernet et barn. Ja, vi har anbragt børn«

Et barn er blevet tvangsfjernet fra Udrejsecenter Sjælsmark, og to børn er blevet anbragt, fortæller Hørsholms borgmester Morten Slotved (K). Debatten om forholdene på centret er blusset op, efter at en video med en femårig dreng, der ikke måtte få kartofler og broccoli, gik viralt.

Hørsholms borgmester Morten Slotved (K). Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et barn er tidligere blevet tvangsfjernet fra Udrejsecenter Sjælsmark i den nordsjællandske kommune Hørsholm.

Det oplyser kommunens borgmester, Morten Slotved (K), til Berlingske.

»Ja, vi har haft en tvangsfjernelse, og ja, vi har haft anbragte børn,« siger han.

Hørsholms Kommunes Center for børn og voksne bekræfter over for Berlingske, at tvangsfjernelsen og anbringelserne har fundet sted, og at sagerne stadig bliver behandlet.

Tvangsfjernelsen skete i oktober 2017, hvorefter den blev til en frivillig anbringelse med forældrenes accept i oktober 2018.

De to øvrige anbringelser skete begge i oktober 2017.

»Der er jo mange spekulationer i sådan noget: Er det en måde at blive i Danmark på? Det er en af de svære udfordringer, vi ser. Sker der bevidste overgreb på børn, fordi det forlænger sagsbehandlingen?«

Borgmesteren vil ikke udtale sig om årsagerne til tvangsfjernelsen og anbringelsen.

Debatten om udrejsecentret Sjælsmark blussede op i sidste uge, da en video fra centrets cafeteria med en femårig dreng, som bad om at få kartofler og broccoli, gik viralt. Det var drengens far, som optog videoen, der viser, at den femårige dreng ikke måtte få kartofler og broccoli, fordi det var forbeholdt de mindre børn.

Efterfølgende udtalte Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, i et interview til Altinget, at Hørsholm Kommune om nødvendigt måtte tvangsfjerne børn fra centret.

»Derfor er det noget mærkeligt noget, når Mattias Tesfaye begynder at udtale sig, når han ikke har undersøgt hvordan og hvorledes. Han burde komme ud i virkeligheden,« siger Morten Slotved.

Ikke flygtningebørn

Mattias Tesfaye fortæller til Berlingske, at han ikke ønsker at kritisere Hørsholm Kommune:

»At der er sket tvangsfjernelse og anbringelser vidner om, at Hørsholm Kommune tager deres ansvar seriøst,« siger han.

Inden jul opfordrede Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Jørgensen, politikerne til at overveje at lade børnene flytte ud af centret, fordi forholdene er så hårde, at de er »egnet til væsentligt at vanskeliggøre børnenes opvækst og begrænse deres muligheder for naturlig udvikling og livsudfoldelse.«

På trods af det fastholder Mattias Tesfaye, at Sjælsmark er et sted for børn.

»Da jeg læste rapporten, tænkte jeg, at det var en løftet pegefinger til regeringen om at sørge for, at forholdene bliver bedre for børn, men ikke en anledning til at overveje, om de skal bo uden for centrene,« siger han og understreger, at hans pointe er, at der skal være udrejsecentre, men at forholdene skal være bedre.

De skal være »de mindst dårlige.«

Mattias Tesfaye, udlændingeordfører, Socialdemokratiet

»Opgaven er at sørge for, at de rejser hjem, men vi skal også huske, at de ikke er flygtningebørn, de er børn af afviste asylansøgere. «


Så det er pest eller kolera for disse børn?

»Ja, det er det. Vi skal lade være med at bilde nogen ind, at det er en god løsning, og ud fra ombudsmandens rapport kan vi ikke være tilfredse med de nuværende forhold.«

Men de her børn skal altså leve under en løsning, der ikke er god?

»Ja. Opgaven er at sørge for, at de rejser hjem, men vi skal også huske, at de ikke er flygtningebørn, de er børn af afviste asylansøgere. Børnene bor på centret, fordi deres forældre ikke vil samarbejde med myndighederne om at rejse hjem til et liv, som de danske myndigheder vurderer er uden forfølgelse,« siger Mattias Tesfaye.

Barske forhold

Rasmus Kjeldahl er direktør i Børns Vilkår.

»Det fortæller ikke andet end det, der er vores oplevelse og vores opfattelse: At det er meget barske forhold for børn at vokse op under. Jeg er på ingen måde forundret over, at det har været nødvendigt at anbringe børn,« siger han.

»I Børns Vilkår er vi ikke enige med dem, som siger, at hvis de har det skidt, må de fjernes. Det løser ikke det problem, vi har skabt med Sjælsmark.«

Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår

»Alt, hvad der kan forbedre forholdene, vil jeg hilse velkommen, hvad enten det er inden eller uden for centret.«


I stedet mener Rasmus Kjeldahl, at løsningen findes ved at give familierne bedre forhold.

»Alt, hvad der kan forbedre forholdene, vil jeg hilse velkommen, hvad enten det er inden eller uden for centret.«

Rasmus Kjeldahl fortæller, at en opvækst på udrejsecenter Sjælsmark kan trække tråde langt ind i barnets voksne liv. Usikkerheden og bekymringen oplevet i barndommen kan resultere i psykiske lidelser som depression og post traumatisk stress, ligesom barnet kan få svært ved at gennemføre en uddannelse og fungere normalt i et parforhold.

I Hørsholm Kommune modtog man sidste år 51 indberetninger om børnemistrivsel på Udrejsecenter Sjælsmark, der i alt huser 118 børn. De 51 indberetninger svarer til 40 pct. af kommunens indberetninger om børn. Det fik i sidste uge borgmester Morten Slotved til at udtale til Berlingske, at centret bør lukkes.