Hjemløse har retskrav på gratis tandlægebehandling – men Københavns Kommune tilbyder det stadig ikke

Siden 1. juli i år har hjemløse haft retskrav på gratis tandlægebehandling. Men ordningen er stadig ikke implementeret i Københavns Kommune.

Københavns Kommune lever ikke op til deres ansvar, når det kommer til de hjemløse og tandpleje, mener Gadejuristen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hjemløse har siden 1. juli i år haft ret til gratis tandpleje.

Det betyder, at kommunerne har forpligtigelse til at tilbyde gratis tandpleje, og de hjemløse har ret til at modtage den.

Ingen af delene sker dog i Københavns Kommune.

Det vækker kritik hos Gadejuristen, der er en privat organisation, der yder udgående retshjælp og støtte til udsatte personer. Herunder også hjemløse.

»Den »ret« som hjemløse og andre gadefolk nu har til vederlagsfri tandlæge, må de stadig se langt efter,« skriver de blandt andet på deres Facebook-side.

Her forklarer de videre, at Københavns Kommunes eksisterende tandpleje i samarbejde med en frivillig forening vil tilbyde akut smertelindrende behandling – men at der endnu ikke tilbydes funktionsopbyggende tandpleje til de hjemløse. Hvilket Folketinget ellers har besluttet, at de hjemløse har retskrav på.

Københavns Kommunes hjemmeside skriver kommunen, at den nye lov om vederlagsfri socialtandpleje pr. 1 juli 2020 endnu ikke er blevet endeligt politisk behandlet i kommunen.

»Indtil det er blevet politisk bestemt, hvem der skal løse opgaven omkring Socialtandpleje, da vil den frivillige forening Bisserne samt den kommunale Voksentandplejen sammen stå for at hjælpe med akut smertelindrende behandling – der vil således endnu ikke kunne tilbydes funktionsopbyggende tandpleje til borgerne i målgruppen.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling.

Kommunen oplyser, at det forventes, at den endelige organisering af tandplejen bliver vedtaget i efteråret 2020.

På finansloven

Aftalen blev indgået som en del af finanslovsaftalen for 2020, hvor regeringen, Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet blev enige, om at afsætte 40 mio. kroner det første år og 60 mio. kroner årligt i 2021-­2023 til at etablere en socialtandpleje i kommunerne.

Den sociale tandpleje er målrettet hjemløse, borgere tilknyttet herberger og varmestuer.