Gruppeformand jagter EL-borgmesterposten i København efter Ninna Hedeager Olsen

Enhedslistens gruppeformand på Københavns Rådhus, Karina Vestergård Madsen, melder sig som borgmesterkandidat til det kommende kommunalvalg i 2021, efter at den nuværende borgmester har valgt at stoppe.

Karina Vestergård Madsen (EL) går efter borgmesterpost i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Københavns Kommune Steen Brogaa

Det næststørste parti på Københavns Rådhus skal have en ny frontfigur.

Det har stået klart, siden den nuværende teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL), annoncerede sit farvel efter én tumultarisk borgmesterperiode.

Nu stiller Enhedslistens gruppeformand, 57-årige Karina Vestergård Madsen, op som kandidat til partiets urafstemning.

»Igennem de seneste 7 år på rådhuset har jeg været drevet af lysten og viljen til at opnå konkrete resultater. Jeg kan både samle flertal blandt de andre partier, og jeg er parat til tage de nødvendige politiske kampe,« skriver hun i et opslag på Facebook, hvor hun annoncerer sit kandidatur.

I et interview tilføjer hun, at det var som vikar for Ninna Hedeager Olsen sidste år, at hun fandt ud af, at hun ville være borgmester.

»Før jeg var vikar, troede jeg faktisk ikke, det var noget, jeg havde lyst til for alvor. Men der fandt jeg ud af, at man som borgmester får mulighed for at komme endnu mere i dialog med borgerne og de ansatte i kommunen, så man kan påvirke og udvikle et fagområde i København,« siger hun.

Erfaringen som vikar

Karina Vestergård Madsen vikarierede fra april til september i 2019, hvor Ninna Hedeager OIsen var sygemeldt efter en speget sag med en anklage om voldtægt, der skulle have fundet sted mellem to af i alt fire personer, der overnattede i hendes seng. I byretten blev den tiltalte mand først idømt et års fængsel for voldtægt, men sagen blev anket, og i Østre Landsret blev han siden frifundet.

Karina Vestergård Madsen klarede vikarrollen godt ifølge politisk kommentator Carsten Mai, der tidligere har været politisk rådgiver på rådhuset. Carsten Mai har tidligere udtalt, at partierne på rådhuset på tværs af partifarve var positive over hendes indsats: »Hun skabte et godt klima i Teknik- og Miljøudvalget og var effektiv med at håndtere sagerne«.

Selv fortæller Karina Vestergård Madsen, at hun som borgmester vil i tæt dialog med de andre partier for at finde flertal fra sag til sag – også med de borgerlige partier.

»Mit mål at skabe politiske resultater på rådhuset med de andre partier der, hvor jeg kan samle enighed. Og fordi lokalpolitik er så konkret, kan man sagtens blive enige med de Konservative om, at vi skal bevare nogle historiske bygninger, mens vi ikke bliver enige om at fjerne parkeringspladser,« siger hun og tilføjer:

»Jeg er også parat til at stå i opposition – også selv om jeg står som borgmester. Det tror jeg ikke, man skal være bange for, for man skal samtidig kunne stå på partiets egne holdninger.«

Opvækst på Nørrebro

Karina Vestergård Madsen bor på Østerbro, men er opvokset på Nørrebro. Hun betegner frem for alt sig selv som socialist.

»Jeg er helt klart for en omfordeling, og at vi skal have langt større lighed i København. Jeg kæmper for retfærdighed. Det, tror jeg, kommer fra min opvækst, hvor jeg var en arbejderklasseunge, der voksede op på Nørrebro. Jeg ved, hvor svært det er at udvikle sine muligheder, hvis man kommer fra en baggrund uden så mange. Men samtidig er jeg meget stolt over der, hvor jeg kommer fra. Med solidaritet og fællesskab,« siger hun.

Moren gik i lære som frisør efter 7. klasse, hendes biologiske far var arbejdsmand, mens hendes papfar var uddannet håndværker. Da hun selv valgte at læse en kandidatuddannelse i dansk og kommunikation, oplevede hun, at hun ikke længere passede helt ind derhjemme, mens hun heller ikke følte sig hjemme på universitetet. I dag arbejder hun ved VUC Lyngby.

Ved det kommende kommunalvalg har Karina Vestergård Madsen fokus rettet mod kampen for en grøn omstilling, der ikke må gå på kompromis med velfærden. Samtidig vil hun kæmpe imod dyre boliger og biltrafik. Hun vil også bære fanen videre i Enhedslistens velkendte kamp imod planerne for byggeri på Amager Fælled og planerne om boligbyggeri, metrobyggeri og en østlig ringvej i forbindelse med det nye ø-projekt Lynetteholm.

De seneste fire år har Karina Vestergård Madsen siddet som gruppeformand for Enhedslistens 11 medlemmer af Borgerrepræsentationen. Derudover er hun medlem af Økonomiudvalget og medlem af Kultur- og Fritidsudvalget.

Frem til midt december kan hun blive udfordret til borgmesterposten af andre partifæller, mens en urafstemning i januar vil afgøre, hvem der med stor sandsynlighed bliver Enhedslistens borgmester efter det kommende valg.

I søndags stod det også klart, at Socialdemokratiet spidskandidat ved det kommende valg bliver Sophie Hæstorp Andersen (S), der de seneste syv år har været regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

Og den kommende weekend afgøres det, hvem der bliver de Radikales spidskandidat. Her udfordrer gruppeformand Mette Annelie Rasmussen den nuværende socialborgmester, Mia Nyegaard.