Gentofte-forældre får hjælp til at håndtere udbredt angst blandt børn

Gentofte Kommune tilbyder nu forældrebaseret selvhjælpsprogram til forældre, hvis barn har moderat angst, der giver problemer i hverdagen. Tilbudet omfatter forældre til børn i 1. til 6. klasse. Tidlig indgriben kan hindre, at angsten bliver en del af børnenes identitet, forklarer professor.

Forældre i Gentofte får nu kommunal hjælp til at håndtere tiltagende problemer med angst blandt indskolingsbørn i kommunen (modelfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

»Kære forældre til børn i 1., 2., 3., 4., 5. og 6. klasse. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Gentofte Kommune har gennem de senere år mødt mange børn med forhøjet angstniveau.«

Sådan lyder indledningen på en e-mail, Gentofte Kommune har sendt til forældre. På baggrund af et stigende antal børn, der har angst, er forældrene blevet en del af et »forældrebaseret selvhjælpsprogram«.

I alt indgår otte kommuner i programmet, der er forskningsbaseret og finansieret gennem satspuljemidler.

»Ideen er, at vi griber tidligere ind og hjælper forældre og børn, inden de får en diagnose, der kræver behandling hos en psykiater,« forklarer Ulla Darre, chef for børns sundhed og forbyggelse i Gentofte Kommune.

Beskeden er sendt ud til alle forældre i Gentofte, der har børn i kommunens folkeskoler, men borgere i Gentofte Kommune, der har børn i privatskole, er også velkomne til at deltage.

Programmet løber over ti uger, hvor der bliver afholdt tre workshops af to timers varighed. Her vil forældre lære om de forskellige former for angst, samt hvordan de bedst hjælper netop deres barn. Der vil desuden være mulighed for diskussioner, erfaringsdeling og sparring med de øvrige forældre i gruppen.

De tre workshops er kun for forældre – ikke børnene.

Projektet er i denne omgang målrettet børn i indskolingen. Det skyldes, at angst oftest træder frem i denne alder, forklarer Ulla Darre.

Hvis Gentofte Kommune i fremtiden udarbejder lignende tiltag målrettet elever på de højeste klassetrin, vil kurserne i højere grad blive målrettet eleven frem for forældrene.

Hjælp til selvhjælp

»Programmet klæder forældre på til at tackle børns angst. Det giver nogle redskaber til, hvordan de kan støtte barnet, så problemerne mindskes frem for at tiltage. Det er grunden til, at vi er i dette forskningsbaserede program, der er tilrettelagt af Center for Angst ved Københavns Universitet. Det er afprøvet flere steder, så det er evidensbaseret, at programmet virker,« oplyser Ulla Darre, chef for Børns Sundhed og forbyggelse i Gentofte Kommune.

Barbara Hoff Esbjørn er professor MSO i klinisk børnepsykologi og leder af Center for Angst ved Københavns Universitet. Hun forklarer, at programmet er udviklet, fordi medarbejdere i kommunerne i stigende grad efterspørger værktøjer til at håndtere børn, som lider af angst.

»Mange kommuner har et behov for tilbud til familier, der har børn med angst. Derfor har vi udviklet et program, som er nemt at gå til. Det er forældrebaseret, hvilket vil sige, at formålet er at give forældrene de redskaber, der skal til, så de kan hjælpe deres børn ud af angsten,« siger hun.

Barbara Hoff Esbjørn forklarer, at der er tale om et forsøg på at minimere behovet for professionel hjælp, hvilket også kan begrænse den stigmatisering, som mange angstramte børn oplever.

Professoren forklarer, at når angsten først har nået et vist punkt, vil den ofte blive en del af identiteten hos det ramte barn. Når dette først er en realitet, er det langt sværere at få bugt med sygdommen. Programmet er målrettet børn med mild til moderat angst, som i mange tilfælde vil kunne håndteres succesfuldt i opløbet.