Frank Jensen løfter sløret for ny Vesterbro-bydel med park, fodboldbane og boliger

Jernbanebyen på Godsbaneterrænet får mindst mindst otte hektar grønne arealer. Området får en stor park, 11-mandsfodboldbane og »fællesskabsorienterede boliger.« Det fortæller overborgmester Frank Jensen, der sammen med det øvrige rådhus er ved at færdiggøre en aftale om Kommuneplan 2019.

»I den nye udvikling skal vi holde fast i og værne om områdets kvaliteter og historie. Tanken er, at de flotte historiske industribygninger skal bevares og udvikles side om side med det øvrige område,« siger Frank Jensen (S), Københavns overborgmester. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politikerne på Københavns Rådhus er i disse dage ved at sætte de sidste punktummer i den kommuneplan, som sætter retningen for hovedstadens udvikling de kommende 12 år. Og særligt ét område står over for en ordentlig omkalfatring, fortæller Københavns overborgmester, Frank Jensen (S).

Planerne for Vesterbros nye bydel, Jernbanebyen, der skal ligge på det i dag forfaldne godsbaneterræn, begynder at tage form. Den kommende kommuneplan lægger op til, at området udvikles allerede fra begyndelsen af næste år. Det nye kvarters grønne områder kommer til at fylde mindst otte hektar (80.000 kvadratmeter, red.).

GRAFIK

Godsbanearealet

»Det, vi gerne vil med godsbaneterrænet, er at skabe en bydel, der har nogle stærke kvaliteter med fokus på den grønne og eksperimenterende bydel, som kan blive et billede på fremtidens København. Vi har i dag et område, der ligger hen. Bortset fra beboerne i Den Gule By er det et område, som meget få københavnere kommer i,« siger Frank Jensen.

Blandede boliger og en 11-mandsbane

Godsbaneterrænet skal efter planen rumme store grønne arealer med høje træer, historiske bygninger samt blandede boliger til hovedstadens støt stigende antal indbyggere. Områdets beboere ser også ud til at få en længe ønsket 11-mandsfodboldbane, da ventelisterne for både drenge og piger, der ønsker at boltre sig på grønsværen, er alenlange.

»Vesterbro er et meget tæt bebygget område, og når vi nu har chancen, skal vi tænke muligheden ind for at give Vesterbro noget mere grøn natur, man kan opleve, uanset om man er en børnehave, der gerne vil på udflugt med madpakker og saftevand, eller om man er en pensionist, der bare gerne vil spadsere en tur,« siger Frank Jensen.

Overborgmesteren fortæller, at forskellige fællesskabsformer kommer til at danne ramme om områdets boliger.

»Vi skal udvikle nogle boligformer, som, vi tror, der vil være en stigende efterspørgsel efter. Det skal være fællesskabsorienterede boliger. Det kan være seniorbofællesskaber, men også generationsfællesskaber, hvor man på tværs af generationer har en del fællesareal, hvis man eksempelvis har overnattende gæster eller afholder fællesspisning,« siger han.

Kommunen ejer ikke grunden

Kommunen ejer dog ikke området selv, så det er i sidste ende grundejerne, der bestemmer, hvordan den nye bydel konkret kommer til at tage sig ud. Det er derfor afgørende, at grundejerne også har en interesse i at udvikle området.

»Det, byen ønsker, skal vi have opfyldt, samtidig med at grundejerne har en interesse i at udvikle området. Derfor håber jeg, vi kan fortsætte den gode dialog, som vi har med Vesterbro Lokaludvalg. De har en masse ideer, som vi skal prøve at realisere sammen med grundejerne,« siger Frank Jensen

»Når kommunen tilbyder at tage arealet ind i kommuneplanen og tilmed gerne vil lave lokalplan for området, får man en byggeret, ikke en byggepligt. Så det er afgørende, at vi som by arbejder sammen med de store grundejere dernede – Freja Ejendomme, DSB og Banedanmark,« siger Frank Jensen (S).

Ud over de grønne områder er det planen, at i alt 4.000 boliger skal opføres i området.