Formand i Region Hovedstaden: »Jeg vil ikke lægge mig fast på, at Sundhedsplatformen udgør fremtiden i al evighed«

Regeringen ønsker, at det danske sundhedsvæsen skal have ét fælles IT-system. Blå blok vil give Sundhedsplatformen dødsstødet, men ifølge regionsrådsformand i hovedstaden, bør det ikke være en konkurrence om enten det ene eller det andet elektroniske journalsystem.

Står det til Region Hovedstadens formand, Sophie Hæstorp Andersen (S), bør man hverken udelukke det ene eller det andet IT-system, der lige nu findes i landets fem regioner. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Hvis Danmark i fremtiden skal have ét fælles IT-system på landets hospitaler, bør man skille sig af med Sundhedsplatformen.

Sådan lyder det fra blå blok, der ønsker, at man i højere grad kigger mod vest, hvis man skal pege på ét kommende fælles IT-system.

Ifølge Region Hovedstadens regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) skal det ikke være en konkurrence om, hvilke systemer der er bedre end andre. Det vigtigste er, at systemerne skal kunne tale sammen.

Hvorfor skulle man vælge Sundhedsplatformen?

»Det ved jeg heller ikke, om man skal. Jeg kender ikke nogen lande, der stiller krav om én IT-leverandør. Det vigtige er jo, at systemerne kan tale sammen, og at vi kan dele oplysninger på tværs. Og det kan vi heldigvis på langt de fleste områder.«

I har selv lavet en tilfredshedsundersøgelse, hvor to ud af tre læger er utilfredse med Sundhedsplatformen. Hvorfor skulle man så beholde Sundhedsplatformen, når nu regeringens forslag lyder, at man skal have ét system i Danmark?

»Jamen for det første skal man kigge på, hvilke omkostninger det vil have i alle regioner, hvis man kræver ét system. Jeg vil gerne være den første til at sige, at implementeringen af Sundhedsplatformen i Region Hovedstaden ikke har været tilfredsstillende. Men vi arbejder frem mod 2021 på at øge tilfredsheden markant blandt lægerne. Det skal ikke være det samme billede til den tid, ellers er jeg enig i, at det kan være relevant at kigge på noget andet.«

Men der er alligevel gået tre år siden, at man fik Sundhedsplatformen i Hovedstaden. Hvordan kan det stadig skyldes implementeringsvanskeligheder?

»Hele arbejdet med at kaste alle ressourcer efter at forbedre hverdagen for lægerne er først for alvor kommet i gang i 2018, hvor de sidste hospitaler i Region Sjælland kom på systemet. Derfor er det i princippet kun ét år siden, at hele optimeringen for alvor kunne tage fat. Det er ikke tilfredsstillende, det er jeg med på, men det er realiteten. Derfor er min fornemmelse også, at det bliver bedre i de kommende år.«

Man hører om et system i Midtjylland, der fungerer rigtigt godt. Hvorfor ikke bare sige: Lad os komme videre og få implementeret et system, man ved virker?

»Af to årsager. Det ene er, at vi har et system, der fungerer, og vi behandler flere patienter, end vi gjorde tidligere. Det vil sige, at hvis vi går væk fra at bruge Sundhedsplatformen, har man spildt næsten to milliarder kroner, som det har kostet. Det andet er, at man ikke kan sammenligne Sundhedsplatformen med systemet i Midtjylland. Der er rigtig mange ting, der spiller ind.«

Men jeres undersøgelse peger på, at medicineringsmodulet er et problematisk element i Sundhedsplatformen, og der er stor risiko for at lave fejl, hvis man er nyansat på hospitalet. Er det funktionelt?

»Ja, for der foregår jo medicinering hver eneste dag. Man stopper jo ikke med at medicinere, selv om man oplever fejl. Men man glemmer jo også de punkter, hvor man er tilfreds med Sundhedsplatformen. En fordel for systemet er jo, at man har en helt gennemsigtig journal, hvor både sundhedspersonale og patienter kan se og følge med.«

Bliver man ved med systemet, hvis tilfredsheden ikke er blevet bedre inden 2021?

»Selvfølgelig skal der være en større tilfredshed med systemet, end hvad vi har i dag. Men vi ved heller ikke, hvad vi har behov for i fremtiden. Om lidt kunne vi stå med helt nye muligheder inden for teknologi. Derfor vil jeg ikke lægge mig fast på, at Sundhedsplatformen udgør fremtiden i al evighed. Men jeg vil heller ikke lægge mig fast på en anden leverandør. Vi vil se på det i 2021,« siger Sophie Hæstorp Andersen.