Financial Times hylder Københavns erhvervsvenlighed og arbejdskvalitet

København er nummer et, når det gælder om at tiltrække højtuddannet arbejdskraft, der har lyst til at slå sig ned i byen. Det fastslår Financial Times, der under overskriften »fremtidens globale byer« netop har offentliggjort vinderne.

Hver fjerde privatansatte i Region Hovedstaden og Region Sjælland er beskæftiget i en udenlandskejet virksomhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Vi er veluddannede. Vi er digitale. Vi stort set spytter talenter ud fra universiteterne, og dem, vi ikke har, lokker vi til. Der er grund til at ranke ryggen, og dette gælder især i hovedstaden.

Baggrunden er, at København er placeret på henholdsvis førstepladsen i kategorien »Human Capital and Lifestyle« (Arbejdsstyrkens kvalitet og levevilkår) og andenpladsen i kategorien »Business Friendliness« (Erhvervsvenlighed).

De anerkendende bedømmelser står Financial Times for. Det britiske erhvervsmedie sender København til tops blandt byer af samme størrelse verden over.

Noget af det, der især trækker internationale virksomheder til København, bunder i en række nationale anliggender, mener administrerende direktør i Copenhagen Capacity Claus Lønborg. Det gælder blandt andet faktorer som lav selskabsskat og Danmarks fokus på digitalisering.

»Man har taget initiativ til at digitalisere mange processer, så derfor er det utroligt nemt at starte virksomhed i Danmark i forhold til i rigtigt mange andre lande,« siger Claus Lønborg.

I dag bor 30 procent af landets borgere i Region Hovedstaden, mens regionen står for 40 procent af landets samlede BNP. Selv om internationale virksomheder kun udgør fire procent af virksomhederne i Danmark, så står disse virksomheder ifølge Copenhagen Capacity for 28 procent af eksporten og 32 procent af omsætningen.

Såvel Claus Lønborg som Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), peger på hovedstadens rivende udvikling som en del af forklaringen på de høje placeringer.

»Vi har investeret massivt i grønne løsninger som havnebade og cykelstier, samtidig med at vi har sikret internationale talenter de bedst mulige rammer med international borgerservice, internationale skoler og en international lufthavn,« skriver Frank Jensen i en e-mail til Berlingske.

Vi mangler stadig arbejdskraft

Det er let at føle sig smigret over ros som stort set ingen korruption, et attraktivt bymiljø for beboere og et internationalt mindset. Og den fine omtale kan faktisk andet og mere end at give københavnernes selvtillid et boost.

»Virksomhederne kan i dag placere deres aktiviteter mange steder rundtom i verden. Noget af det, som vi vinder på, er faktorer, som bliver stadig vigtigere for virksomhederne. Derfor er begge priser meget vigtige og noget, som vi skal anvende langt mere aktivt i vores internationale markedsføring,« forklarer Claus Lønborg.

Selv om København er en attraktiv by for den internationale arbejdskraft, går det stadig ikke hurtigt nok med at trække talenter til.

Frank Jensen nævner, at en del af det at holde på den kvalificerede arbejdskraft handler om at gøre det attraktivt for hele familien at slå sig ned i København. Claus Lønborg supplerer:

»Vi skal blive endnu bedre til at tiltrække international arbejdskraft eller for den sags skyld videreuddanne den del af arbejdskraften, der står uden for arbejdsmarkedet, til at kunne tage disse job. Det går godt for Danmark, men det er også en udfordring for os, hvis vi vokser ud af dette.«