Enhedslisten: Børnene på Sjælsmark skal flyttes inden jul

Enhedslisten vil have børnene ud af Udrejsecenter Sjælsmark inden jul og gerne flyttet til et nyt sted i Nordsjælland. Men partiet ønsker ikke at blande finanslovsforhandlingerne ind i kravet om børnene på udrejsecentret.

Børnene Margrethe og Amir boede boede på Sjælsmark, da Berlingske besøgte udrejsecentret tidligere på året. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl

Står det til Enhedslisten, skal alle børn og børnefamilier være væk fra Udrejsecenter Sjælsmark inden jul.

Men hvis den ambition skal indfries, bliver regeringen og dens støttepartier snart nødt til at finde ud af, hvordan det konkret skal gøres. Det siger Rosa Lund, Enhedslistens integrations- og udlændingeordfører.

»Hvis vi skal nå det inden jul, kræver det, at vi snart sætter os ned. Man er nødt til at finde et nyt sted, så man kan nå at gøre det klar til dem. De her børnefamilier skal forberedes på, at de skal flytte, og vi skal rent fysisk fylde nogle flyttebiler med deres ting og køre dem hen til det nye sted,« siger Rosa Lund om processen.

Hun mener derfor, at en deadline ved juletid er »en realistisk tidsplan«. Men det haster efterhånden med at få sat skub i tingene, hvis det skal kunne lade sig gøre, forklarer hun.

Nyt sted i Nordsjælland

Det fremgår af det 18 sider lange forståelsespapir, der gjorde Mette Frederiksen (S) til statsminister, at børnefamilier skal væk fra Udrejsecenter Sjælsmark, der ligger placeret vest for Hørsholm i Nordsjælland.

På side 16 i forståelsespapiret står der, at asylansøgere, der har fået endeligt afslag på deres ansøgning, skal sendes hjem.

»Det ændrer imidlertid ikke på, at børnene er uden skyld i den situation, de står i, og at de nuværende forhold for børn derfor skal forbedres på en måde, der understøtter, at børnene får så normalt et hverdagsliv som muligt. En ny regering er af den overbevisning, at det inden for det formål vil være muligt at finde en mere hensigtsmæssig lokalitet for et udrejsecenter kun for børnefamilier end Udrejsecenter Sjælsmark,« står der i forståelsespapiret.

Ifølge Rosa Lund bør man finde et nyt opholdssted i nærheden af Sjælsmark til børnene, så de ikke behøver skifte skole.

»Det eneste normale i de her børns liv er det, der foregår på den skole, de går på. Og de kan ikke fortsætte der, hvis vi flytter dem til et asylcenter i Jylland. Derfor er man nødt til at finde et sted i Nordsjælland,« siger Rosa Lund.

Hun fortæller, at Enhedslisten ikke har en liste over mulige steder klar, men at partiet »hurtigt kunne lave sådan en«. Ifølge ordføreren er problemet imidlertid, at regeringen og støttepartierne er uenige om, hvilke krav et sådant børnecenter skal leve op til.

»Derfor er vi nødt til at finde et sted i fællesskab. Men det gør det kun endnu vigtigere at komme i gang nu,« siger Rosa Lund.

Ikke i aftalens ånd

Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, har tidligere sagt, at man var nødt til at have en køreplan for børnefamilierne klar, inden de første forhandlinger om næste års finanslov kunne gå i gang.

Onsdag sagde de Radikales udlændingeordfører, Andreas Steenberg, til netmediet Altinget, at der skal ligge en færdig løsning på Sjælsmark-problematikken, før partiet vil sætte sin signatur på finansloven.

Rosa Lund (EL), integrations- og udlændingeordfører

»Det giver ikke nogen mening, hvis de børn først kommer ud om tre år.«


Rosa Lund understreger, at Enhedslisten ikke har bragt spørgsmålet om Sjælsmark-børnene op ved forhandlingerne om næste års finanslov. Det er ifølge hende to forskellige ting, men hun er enig med de Radikale i, at der skal findes en løsning snarest muligt.

I en skriftlig kommentar til Altinget udtaler udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), at han er enig i, at det ikke skal »ende i en syltekrukke«.

»Det er hverken til gavn for de ansatte eller børnene. De fortjener en afklaring hurtigst muligt. Derfor ligger denne opgave øverst i bunken. Men vi skal ikke ud i en hovsaløsning, fordi vi ikke får taget os tid til at undersøge det grundigt,« lyder det fra ministeren til Altinget.

Rosa Lund, I vil have børnefamilierne ud af Sjælsmark inden jul. Kan I true med noget, eller må I bare håbe på, at ministeren er lydhør?

»Vi har en aftale med regeringen om forståelsespapiret, og det går vi stærkt ud fra, at de har tænkt sig at overholde. Men der står ikke noget tidspunkt. Det er derfor, der er en debat om det. Men det giver ikke nogen mening, hvis de børn først kommer ud om tre år. Så bliver den aftale lidt ligegyldig. Derfor synes jeg, det er i aftalens ånd, at de skal ud hurtigst muligt.«