Én kommune har overskredet markant coronagrænse

Smittetallet i Vallensbæk Kommune er fortsat det højeste i landet. Men borgmester Henrik Rasmussen vil hellere se på enkelte personer end den samlede statistik.

Vallensbæk Kommune har nu krydset endnu en trist coronagrænse med 205 smittede pr. 100.000 indbyggere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Vallensbæk Kommune krydser igen en kedelig grænse.

Tirsdagens tal viser, at Vallensbæk Kommune nu har 205 smittede pr. 100.000 indbyggere. Mandag var tallet 75.

Det fremgår af Statens Serum Instituts daglige opgørelse over antallet af smittetilfælde i landets 98 kommuner. Tallene er fra tirsdag, da onsdagens tal ikke offentliggøres på grund af en teknisk fejl.

»Vi tager udgangspunkt i den virkelighed, der er. Vi prøver sammen med dem, der har forstand på virussen, at undersøge, om der er et smittemønster. Og så forsøger vi selvfølgelig at forebygge, så smitten ikke spreder sig,« siger Henrik Rasmussen (K), borgmester i Vallensbæk Kommune.

Sundhedsmyndighederne har længe arbejdet med en bekymringsgrænse på blot 20 smittede pr. 100.000.

Vallensbæk Kommune har toppet listen over kommuner med højeste smittetal i over en uge. Vallensbæk er med sine godt 16.500 indbyggere en relativt lille kommune, hvorfor få nye smittede hurtigt kan drive tallet op, hvilket Henrik Ramussen også fremhæver:

»Når vi kigger på antallet af smittede, har vi ikke flere end mange af vores nabokommuner. Hvis du gør det op pr. indbygger, er det klart, at vi er højere, da vi er en mindre kommune. Det kræver ikke meget matematik. Hos os tæller vi stadig personer. Jeg går ikke så meget op i, hvor vi ligger statistisk. Jeg forsøger blot at mindske smitten i vores kommune.«

Restriktioner

52 kommuner ligger nu over sundhedsmyndighedernes bekymringsgrænse, da de alle den seneste uge har flere end 20 personer smittet med coronavirus pr. 100.000 indbyggere.

Mange af de 52 kommuner med høje smittetal ligger i hovedstadsområdet. Både Frederiksberg og København har et smittetal langt over 20: henholdsvis 87 og 78. Det samme gælder ud over Vallensbæk for Herlev, Ishøj, Albertslund, Fanø, Brøndby og Herlev, der alle har smittetal på over 100.

På et pressemøde tirsdag kunne sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sammen med de øvrige myndigheder annoncere flere restriktioner i 17 af landets kommuner. Herunder også Vallensbæk Kommune.

Fra torsdag den 17. september og to uger frem skal barer, cafeer og restauranter i de 17 kommuner i og omkring København lukke klokken 22. Det er to timer tidligere end i dag – og fire timer tidligere end i resten af landet.

»Hvis ikke vi handler nu, så risikerer vi at stå på kanten af en anden bølge af corona. En ud af fem smittede er unge mellem 20 og 29 år. Derfor skal restriktionerne ramme nattelivet,« sagde Magnus Heunicke på pressemødet.

I de 17 kommuner bliver der derudover indført krav om, at stående gæster på barer, cafeer og restauranter skal bære mundbind.