Ekspert om håndgranat på Blågårds Plads: Den kunne have såret og dræbt utroligt mange mennesker

Onsdag blev det bekræftet, at politiet fandt en håndgranat på Blågårds Plads. En granat »kan skade utroligt mange mennesker og slår ihjel, hvis du står i nærheden,« vurderer en af Forsvarets våbeneksperter.

(ARKIV) Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Få timer før en planlagt Rasmus Paludan-demonstration tirsdag fandt Københavns Politi en »skarp« håndgranat. Sprængladningen var gemt på Blågårds Plads, hvor partilederen for Stram Kurs ifølge programmet skulle have skændet koranen få timer senere. Man ved fortsat ikke, hvem granaten var tiltænkt.

Men vi ved, at en 19-årig mand med mellemøstlig baggrund blev varetægtsfængslet onsdag i 27 dage frem til d. 14. maj for at have anbragt håndgranaten på pladsen – og desuden at have været i besiddelse af et skydevåben med ammunition.

Samtidig er det uklart, hvor granaten stammer fra, eller hvilken model der er tale om. Men spørger man chefen for sikkerheds- og ballistikafdelingen hos Danske Artilleriregiment i Hæren, afdelingsingeniør Per Mørkeberg, er håndgranater skabt til ét formål: At skade mennesker så meget så muligt.

»Det er ikke en sprængladning, som er særlig god til at sprænge en dør: Den er primært designet til at skade mennesker så meget som muligt,« siger afdelingsingeniøren, som bl.a. er med til at udfærdige Forsvarets interne retningslinjer for brugen af håndgranater:

»Derfor kan det godt være, at den ikke vil rive en arm af, men den kan skade utroligt mange mennesker og slår ihjel, hvis du står i nærheden. Hvis du kaster en armeret håndgranat ind mellem demonstranter, vil der være risiko for døde. Men der vil med sikkerhed være rigeligt med sår og ravage, fordi fingre, øreflipper og ikke mindst synet sagtens kan ryge.«

Han fortæller, at eksempelvis Forsvarets M/54-håndgranater har en dødelig radius på fem meter. Det betyder, at granaten potentielt kan dræbe alt, der befinder sig fem meter fra sprængningsstedet, mens den officielle sikkerhedsafstand er 275 meter.

Til sammenligning er Blågårds Plads cirka 50 meter lang og 30 meter bred.

En håndgranat fungerer ved, at detonatoren – altså dét, der får granaten til at gå af – bliver udløst af en tændsats, når man trækker sikringssplitten. Kort efter slynges tusindvis af fragmenter til alle sider. Granatfragmenternes hastighed falder dog, og de kan standses af et plankeværk på et par centimeters tykkelse efter omkring 15 meter.

»Død over Paludan«

Protestaktionen, der skulle finde sted tirsdag, men blev aflyst på grund af fundet af håndgranaten, ville have været den seneste i en lang række demonstrationer, som har skabt bølger af optøjer i København. Fælles er, at de udsprang fra partiet Stram Kurs' demonstrationer under ledelse af den jurauddannede og racismedømte partileder Rasmus Paludan.

Ifølge anklager Louise Nielsen havde den unge mand af mellemøstlig afstamning, der nu er varetægtsfængslet, med spraymaling skrevet »Død over Paludan«  på en flisebelagt fodboldbane ikke langt fra granaten. Den 19-årige mand blev også sigtet for at være i besiddelse af en pistol og ammunition.

Samlet omhandler sigtelserne brud på våbenloven samt trusler eller at »fremkalde alvorlig frygt for eget eller andres liv«.

Fundet af våbnene har også ført til, at Københavns Politi har nedlagt midlertidigt forbud mod, at Stram Kurs holder nye demonstrationer frem til 23. april. Onsdag nedlagde Københavns Vestegns Politi et lignende forbud frem til 18. april.