Ekspert om borgmesters lægeerklæring: »Arbejdsgiveren har ikke krav på at vide, hvad folk rent faktisk fejler«

Det er helt i overensstemmelse med almindelige vilkår, når borgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) ikke oplyser præcis hvad hun fejler. Det fortæller arbejdsmarkedsforsker Bent Greve.

ARKIVFOTO: Ninna Hedeager Olsen oplyser i sin lægeerklæring ikke præcis, hvad hun fejler. Og det er helt i overenstemmelse med almindelige lønmodtageres vilkår, oplyser arbejdsmarkedsforsker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter knap fire måneders sygemelding afleverede Københavns teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen i går en lægeerklæring.

En lægeerklæring der vel at mærke ikke fortæller, hvad hun fejler.

Og det er helt i overenstemmelse med almindelige vilkår, forklarer Bent Greve, professor på RUC og forsker i arbejdsmarkedspolitik.

Lægeerklæringen blev indsendt efter, at Borgerrepræsentationens Sekretariat bad borgmesteren om at dokumentere, at hun fortsat har »lovligt fravær på grund af sin helbredstilstand«, hvilket man efterfølgende vurderede, at lægeerklæringen bekræfter. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt onsdag aften.

Berlingske har torsdag fået aktindsigt i lægeerklæringen, der viser at borgmesteren er sygemeldt til 25. september, men erklæringen nævner ikke noget om, hvad borgmesteren fejler, hvilket har mødt kritik fra blandt andet Dansk Folkeparti på Københavns Rådhus.

»Det er ikke anderledes, end det er på arbejdsmarkedet, man skal bare have at vide, at folk er syge fra en fagperson. Arbejdsgiveren har ikke krav på at vide, hvad folk rent faktisk fejler,« siger han.

Lægeerklæringen bliver derimod brugt til at dokumentere og vise at vedkommende er syg, ikke kan passe sit arbejde, og hvor længe man forventer, at der vil gå inden vedkommende er tilbage, uddyber arbejdsmarkedsforskeren.

På lige vilkår

Ninna Hedeager Olsen blev sygemeldt efter en sag sidst i marts, der foregik i hendes lejlighed i København. En mand fra Enhedslisten er tiltalt for at have voldtaget en kvindelig veninde lejligheden i kølvandet på en fest. Manden er ifølge anklageskriftet også tiltalt for at have udsat borgmesteren for en blufærdighedskrænkelse. Sagen skal for i Københavns Byret 28. august.

I forbindelse med sagen har der været fokus på, at reglerne for politikere og almindelige lønmodtagere er meget forskellige. Eksempelvis har Ninna Hedeager Olsen ikke før fremvist lægeerklæring, været til samtale på Københavns Rådhus eller på jobcentret, som almindelige lønmodtagere ville skulle.

Det er i overensstemmelse med reglerne for politikere, men når Borgerrepræsentationens Sekretariat alligevel nu i forløbet beder om en lægeerklæring, vurderer Bent Greve, at det handler om lige vilkår og transparens.

»I virkeligheden tror jeg, at det er en reaktion på, at der har været denne her diskussion om, at man skal behandle politikere på samme måde som man behandler folk på det almindelige arbejdsmarked. Der skal være dokumentation for, at der rent faktisk er et sygefravær,« siger han.