Efter højhus-skandale: Beton undersøges for en sikkerheds skyld ved Rigshospitalet, letbane og styrelser

Efter det er blevet afsløret, at der er svindlet med betonen fra BG Beton til fundamentet under et højhusbyggeri på Amager, undersøges beton fra samme leverandør nu flere steder i landet. Endnu er der ikke berettet om fejl andre steder, men det undersøges for en sikkerheds skyld, lyder det.

Region Hovedstaden oplyser, at man har modtaget beton fra det skandaleramte BG Beton til dele af et fundament under en ny bygning ved Rigshospitalet. For en sikkerheds skyld vil regionen undersøge betonen, selv om der ikke umiddelbart er tegn på problemer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Betonfundamentet under et 23-etagers højhusbyggeri på Amager er af så ringe kvalitet med genbrugsbeton, støbeskel og rester af byggeaffald, at byggeriet er blevet standset af Københavns Kommune.

Efter afsløringerne af højhusfundamentet er flere aktører nu gået i gang med at undersøge deres leverancer fra samme firma, BG Beton.

Det gælder blandt andet Region Hovedstaden, der nu oplyser, at man har modtaget beton fra BG Beton til dele af et fundament under en ny bygning med en såkaldt sterilcentral ved Rigshospitalet. For en sikkerheds skyld vil regionen undersøge betonen, selv om der ikke umiddelbart er tegn på problemer, lyder det.

I starten af oktober kunne Ekstra Bladet også berette, at Region Hovedstaden i 2014 modtog en leverance fra BG Beton til en servicebygning ved Herlev Sygehus. Regionen har bestilt undersøgelser af betonen ved den teknologiske servicevirksomhed Force Technology, der skal udtage boreprøver og ventes at have svar på disse sidst i december.

Mens BG Beton har afvist at svare på, hvor virksomheden har leveret beton til, har flere medier de seneste uger berettet om bygninger, der nu undersøges efter leverancer fra firmaet.

Der har været særligt fokus på leverancer fra BG Betons betonværk i Nordhavn, efter at Ekstra Bladet sidst i september skrev, at værket mistede sin certificering ved certificeringsorganet Dancert i 2015 med to års tilbagevirkende kraft. Nogle måneder senere fik betonværket en ny certificering ved et andet selskab, Bureau Veritas Certification, der blev annulleret 5. oktober i år. BG Beton lukkede dette betonværk samme dag.

Beton til letbane og statslige styrelser

Odense Letbane har også modtaget beton fra BG Beton, og her undersøges betonen nu på otte forskellige strækninger.

»Der har i pressen været mange skriverier om BG Beton, og vi vil være helt sikre på, at alt er i orden. Derfor har vi besluttet, at vi tager nogle prøver ud af vores konstruktioner. Men vi har ingen grund til at tro, eller har nogen indikationer af, at der er nogen problemer med den leverede beton,« siger Steen Lykke, teknisk direktør i Odense Letbane, til Ekstra Bladet.

Han forklarer, at der undervejs i byggeprocessen er blevet taget prøver både på BG Betons betonværk i Odense, og ved ankomsten til byggepladsen under større støbninger. BG Beton har leveret beton til letbanens 14,5 kilometer strækning gennem Odense.

I København hviler domicilet for fem statslige styrelser heriblandt Bygningsstyrelsen og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen på Kalvebod Brygge i København også på et fundament leveret af BG Beton. Det skriver branchemediet Licitationen.

Bygningen er ejet af pensionsselskabet Velliv, der vil have undersøgt borekerneprøver af bundpladen for en sikkerheds skyld:

»Som følge af de øvrige sager, som har været fremme i medierne, har vi i Velliv besluttet at få gennemført yderligere tests af den leverede beton for at sikre, at kvaliteten er som forventet,« siger pressechef Mikkel Bro Petersen til Licitationen.

Beton til bydel i Valby og metro

I en ny bydel i udkanten af Valby kaldet Grønttorvet har to højhuse og en karré også modtaget beton fra BG Beton, skriver Ekstra Bladet. Her har Teknologisk Institut allerede udtaget boreprøver, som foreløbigt ikke viser tegn på snyd, skriver bladet.

Berlingske har også været i kontakt med Metroselskabet i hovedstaden, som ligeledes har fået leverancer fra BG Beton. Men her undersøges der ikke yderligere, for der har været skarp kontrol under anlægsfasen, og der er hovedsageligt leveret beton til mindre, midlertidige eller ikke bærende konstruktioner på Cityringen.

Derudover har BG Beton stået for en leverance til metrostationen Enghave Brygge på Sydhavnsprojektet, men den beton har levet fuldt op til Metroselskabets kvalitetskontrol, lyder det.

Kontrollen har blandt andet omfattet test af betonen direkte fra betonværket og test af borekerner udtaget fra bundpladen efter støbning.

BG Beton er et datterselskab til entreprenørkoncernen Bach Gruppen, der er ansvarlig for opførelsen af det skandaleombruste højhus på Amager. Mens en whistleblower har advaret Københavns Kommune om højhusets fundament og i samme omgang beskyldt ledelsen i Bach Gruppen for at stå bag miseren, oplyser Bach Gruppen, at deres undersøgelser peger på, at det er en forhenværende og nu afdød direktør i BG Betons sjællandske afdeling samt flere medarbejdere, der har stået bag svindlen. Og at Bach Gruppen er blevet bedraget for millioner af kroner.

Bach Gruppen har meldt den tidligere direktør og flere tidligere ansatte i BG Beton Sjælland til Københavns Politi og SØIK for bedrageri og svindel.