Direktøren, der rullede Sundhedsplatformen ud: Om to år bliver det systemet, som alle hospitaler vil have

Der blev begået en række fejl i implementeringen af det udskældte IT-system Sundhedsplatformen, så det har endnu ikke vist sit fulde potentiale, mener afgående direktør for Region Hovedstaden Hjalte Aaberg. Men om to år vil alle have Sundhedsplatformen, siger han.

Hjalte Aaberg, afgående regionsdirektør i Region Hovedstaden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På vej ud er den afgående direktør for det hele i Region Hovedstaden, Hjalte Aaberg, fuldstændigt overbevist. Han rækker hånden ud og vil indgå et væddemål.

»Om to år er Sundhedsplatformen det digitale sundhedssystem, som alle hospitaler vil have,« siger han og sætter i første omgang en god flaske rødvin på højkant.

Hjalte Aaberg stopper som direktør ved årets udgang, og blandt læger har han været prygelknabe, hver gang det udskældte IT-system har voldt dem problemer.

»Hvad jeg ikke er blevet beskyldt for og kaldt af skældsord, det er ikke småting,« siger Hjalte Aaberg.

Men han insisterer. Sundhedsplatformen bliver i fremtiden det IT-system, som alle vil have, og det siger han, samtidig med at det er kommet frem, at Region Hovedstaden er i gang med at undersøge 446 mulige fejldoseringer af medicin, som IT-systemet er ansvarligt for. Vel at mærke alle slags medicin. I september kom det frem, at flere end 3.000 patienter var muligvis var blevet overdoseret med lægemidlet paracetamol, fordi Sundhedsplatformen er programmeret til at uddele det lavest mulige antal piller, og dermed havde udskrevet færre stærkere piller, som patienter var vant til at tage flere af.

Og det er blot et af problemerne. Sundhedsplatformen har også fået skældud for ikke at kunne tale sammen med de programmer, der styrer hjertepumper på intensive afdelinger, og generelt klager læger over, at systemet stjæler deres tid og nedsætter produktionen på hospitaler i Region Hovedstaden og Region Sjælland, hvor Sundhedsplatformen er implementeret.

Et fleksibelt system

»Der er da masser, jeg godt kunne have tænkt mig og har drømt om at have gjort anderledes,« siger Hjalte Aaberg.

For eksempel reagerede Region Hovedstaden for sent på de første behov for justeringer, da Sundhedsplatformen blev rullet ud på Gentofte og Herlev Hospital, hvilket har betydet, at fejl er blevet identificeret og rettet senere end nødvendigt, og så har der ikke været et hold af »byggere« klar, som kunne assistere de enkelte afdelinger i at sætte Sundhedsplatformen op, så den kommer til at passe til netop deres afdeling.

»Men det er i gang nu. Jeg møder heldigvis også mange klinikere, der synes, at det går den rigtige vej nu,« siger Hjalte Aaberg, og snart skulle systemets fordele gerne vise sig.

»Vi har faktisk købt et ret fleksibelt system, som langt hen ad vejen kan indrettes til de behov, der er ude i den enkelte klinik, så vi skulle fra starten have prioriteret lokale løsninger og mere fleksibilitet. Der kan være arbejdsgange i klinikken, hvor man kan sige, at hvis du er på Hvidovre, så er det naturligt at gøre det på en måde, og hvis det er Herlev, så på en anden måde,« forklarer Hjalte Aaberg.

Tre flasker vin på højkant

En anden fordel, som regionsdirektøren mener vil vise sig med tiden, er den vidensopsamling, der kommer med opsamling og strukturering af data.

»Vi får med Sundhedsplatformen så mange data, som vi aldrig har haft før. Hvis vi nu sørger for at strukturere de data på en måde, så de bliver let tilgængelige for klinikken, og så de selv kan lave de udtræk, som de synes, er vigtige, så bliver det jo lige pludselig et middel til at understøtte dem i deres hverdag. Så bliver systemet til gavn for dem og ikke omvendt, og det er simpelthen dér, vi skal hen,« siger han.

Det var de fordele, der gjorde, at Region Hovedstaden valgte Epic og Sundhedsplatformen. Vel at mærke efter klinikere havde testet systemet op imod andre systemer, understreger regionsdirektøren.

»Vi kan sagtens se lyset for enden af tunnellen,« siger han.

Hjalte Aaberg mener, at lægerne og sygeplejerskerne i Region Hovedstaden og Region Sjælland har lagt tunnellens mørke bag sig inden for to år, og så vil alle stå og misse med øjnene i lyset og se alting klart. Det vil han godt vædde på.

»Vi kan også sætte odds på,« siger han, da der ikke rigtigt sker noget.

»Så du skal give én god flaske rødvin, og jeg skal give tre.«

Hjalte Aaberg holder stadig hånden frem og ser spørgende ud.

Væddemålet lyder som følger: »Om to år er Sundhedsplatformen det digitale sundhedssystem, som alle hospitaler vil have.«

Berlingske følger op på væddemålet 22. november 2020.