Det sociale liv er aflyst og svært savnet på universitet

På uddannelsesinstitutioner i Københavnsområdet og i Odense bliver sociale arrangementer aflyst efter et stigende smittetal i flere af landets kommuner. Det sætter en stopper for rusforløb og fredagsbarer, og unge studerende på KUA er ærgerlige over situationen.

Bastian Larsen, Sarah Højholt, Helena Bech og Tine Marie Aistrup er førsteårsstuderende på bacheloruddannelsen i moderne Indien- og Sydasienstudier på Københavns Universitet Amager og ærgrer sig over, at de sociale arrangementer nu er blevet aflyst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Normalt hænger studiestart sammen med rusforløb, hytteture og fredagsbarer. Men for de mange unge, der i år er startet på universiteterne i Odense og København, ser studiestarten noget anderledes ud.

Smittetallet i Københavnsområdet og Odense er de seneste dage steget så meget, at sundhedsmyndighederne har indført restriktioner i 18 kommuner. Restriktionerne indebærer blandt andet en anbefaling om, at alle sociale arrangementer på uddannelsesinstitutioner i København og Odense bør aflyses.

På KUA, Københavns Universitet på Amager, var alle sociale arrangementer i forvejen aflyst, og de manglende aktiviteter kan sætte sine spor på studielivet.

I en af de mange bygninger, der udgør universitetet, sidder Bastian Larsen, Sarah Højholt, Helena Bech og Tine Marie Aistrup om et sort bord. De er for nylig begyndt på universitetet, hvor de alle læser moderne Indien- og Sydasienstudier.

De fire studerende udgør et lille hold på i alt otte studerende, der læser moderne Indien- og Sydasienstudier. Derfor er det vigtigt også at lære andre studerende at kende ved siden af sit eget hold, fortæller Bastian Larsen. Men det kan blive svært, når de sociale arrangementer er aflyst.

»Det er ærgerligt i forhold til det sociale. Det er rart at vide, hvem de andre fra universitetet er, så man ikke kun møder dem fra sit eget studie,« siger han.

Helena Bech sidder over for Bastian ved bordet. Hun er for nylig flyttet til København og har derfor endnu ikke en særligt stor omgangskreds.

»Når man lige er flyttet til byen, kan det være svært at danne en social gruppe. Hvis man havde haft en fredagsbar, kunne man snakke med nogle af de andre studerende og måske lære flere mennesker at kende,« siger hun.

Det er Sarah Højholt enig i. Hun er også flyttet til København for at studere og synes derfor, at det er ærgerligt, at de sociale arrangementer er aflyst. Heldigvis mødes holdet ved siden af studiet for at sidde i en park eller spise aftensmad sammen.

»Studiet er jo sådan et sted, hvor man lærer en masse nye mennesker at kende, og hvor man udvider sin omgangskreds. Det er jo sat lidt på pause nu, men vi håber, at det kommer igen,« siger hun.

Førsteårsstuderende på jura på Københavns Universitet Amager: Midterst Sidsel Rømer Molzen, til højre Mikala Bohr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Vi skal nok nå det

I en af de modsatte bygninger sidder en flok jurastuderende med øjnene rettet mod de lysende computerskærme. På jurastudiet er rusturene aflyst, men holdet, der består af cirka 40 studerende, har ligesom på Sydasienstudierne også haft et praktisk introforløb.

Sidsel Rømer Molzen sidder ved bordet med en blå jurabog i hånden. Ifølge hende er det sociale en vigtig del af studiet, og hun har altid gerne villet være en del af studielivet.

»Min bror, der også har læst jura, har virkelig lagt vægt på, at foreningslivet på jurastudiet udgør den faglige og sociale sammenhæng, når man er færdig med studiet. Jeg frygter lidt, at hvis jeg ikke kommer ind i det til at starte med, så kan det blive en udfordring senere på studiet,« siger hun.

For Mikala Bohr er det også afgørende at lære flere studerende at kende. Hun havde flere veninder, der startede på studiet sidste år og fortalte, hvor vigtigt det er blandt andet at deltage i skolens fredagsbar.

»De snakkede om, at det er dér, hvor man lærer andre mennesker at kende. Nu kan det være svært at lære de andre introhold at kende. Man kan frygte, at man ikke får en lige så stor social gruppe,« siger hun.

Thilde Malmbjerg, der sidder på den anden side af bordet, er dog ikke nervøs for, at de aflyste arrangementer kommer til at påvirke noget.

»Vi skal være her i fem år, vi skal nok nå det. Vi er mange mennesker på vores hold, så vi kommer til at lære alle dem at kende,« siger hun.