Derfor er lyset slukket på københavnske motorveje

Har du også undret dig over, at der er blevet mørkt på motorvejene omkring København? Det er et led i en større spareplan.

Af sparehensyn er lyset blevet slukket på en del af det københavnske motorvejsnet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Vintermørket har bredt sig, og det har bredt sig mere, end det plejer over motorvejene omkring København. De blev oprindeligt udstyret med moderne belysning til gavn for den tætte trafik.

Men nu er der slukket for kontakterne. Vejdirektoratet ønsker at spare på energien, og lyset er blevet slukket, skriver TV 2 Lorry.

Der er i første omgang tale om et etårigt forsøg. Det omfatter både, at Vejdirektoratet har slukket lyset på motorvejenes store vejvisningstavler, og at der er slukket for de meterhøje lysmaster.

Det viser sig, at moderne bilers forlygter er så kraftige, at de selv kan oplyse skiltene, og samtidig kører så mange bilister med navigationssystemer, at de finder vej alligevel, skriver Lorry.

De slukkede lys sparer i alt 1.850 MWh om året, svarende til strømforbruget i omkring 400 parcelhuse. Klimaet får gavn af en lavere CO2-belastning, og Vejdirektoratet får glæde af, at elregningen bliver cirka 3,5 millioner kroner mindre.

»Det er klart, at det også har en betydning, at vi kan spare penge på at nedsætte energiforbruget fra belysningen af vores veje,« siger Michael Aakjer Nielsen, afdelingsleder i Vejdirektoratet.

Der er udsigt til yderligere besparelser på, at belysningen på statsvejene er ved at blive udskiftet til LED-belysning, der bruger mindre strøm.