Derfor er der ingen blå flag på de kendte strande i hovedstadsområdet

197 danske strande er blevet tildelt det Blå Flag, der er tegn på gode badeforhold og noget af det reneste badevand. Men selv om strande i og nord for København ikke fremgår af kortet, kan man roligt hoppe i vandet der alligevel.

Der er ikke blå flag ved strandene i København, men det er der en bestemt årsag til. Vandet er faktisk gansk rent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rigtig mange strande i Danmark har fået tildelt miljømærkningsordningen det Blå Flag.

I år kommer det til at vaje over kysten på 197 strande i hele landet, og det indikerer blandt andet, om badevandet på den pågældende strand er rent.

Men skal man i løbet af sommerferien en tur på nogle af de mest populære strande i Hovedstadsområdet som Bellevue Strand og Amager Strand, skal man kigge langt efter det blå flag – men det er der en logisk forklaring på.

»Den første forudsætning for at kunne blive tildelt det blå flag er, at kommunen skal have søgt om at blive godkendt til at få det. Og når de ikke søger, kan vi heller ikke bedømme deres strande,« siger Bjarke Lembrecht Frandsen, konsulent ved Friluftsrådet, der tildeler de Blå Flag.

Københavns Kommune og flere af kommunerne langs kysten nord for København har ikke søgt om at blive godkendt til det Blå Flag, oplyser Bjarke Lembrecht Frandsen, men det betyder ikke, at kvaliteten på badevandet er dårlig i badeområderne.

For som Friluftsrådet skriver, er Danmark generelt set kendt for en høj kvalitet på badevand, og hvad enten man hopper i Islands Brygge Havnebad eller sopper ved Charlottenlund Strandpark, er badevandet af god kvalitet. Det viser kommunernes egne målinger, som Københavns Kommune har samlet på et kort.

Inden for kommunegrænsen i København er badevandskvaliteten så god, at alle badeområder pånær ét har fået grønt flag, som er den flagordning Københavns Kommune opererer med. Kun badezonen Halvandet på Refshaleøen har for tiden så dårlig vandkvalitet, at den har fået rødt flag inde på kommunens oversigt.

Langs kysten op ad Strandvejen er der grønne flag hele vejen igennem, mens flere af strandene syd for København som Ishøj Strand og Vallensbæk Strand har søgt om at blive godkendt til Friluftsrådets Blå Flag og i år er blevet tildelt det.