Danske forskere undersøger stort spørgsmål: Er der coronavirus i mænds sæd?

Et forskerhold på Hvidovre Hospitals fertilitetsklinik undersøger, om coronavirus finder vej til mænds sæd. Det kan nemlig have konsekvenser, hvis det er tilfældet, betoner en af drivkræfterne bag studiet.

Forskerne vil undersøge sæd- og blodprøver fra 50 coronasmittede mænd i alderen 18-60 år. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

Et forskerhold fra Hvidovre Hospital er i færd med at nærstudere sæd og blodprøver fra coronasmittede mænd.

Sammen med sædbanken Cryos skal de undersøge, om coronavirus finder vej helt ned til sæden – og om coronavirussen i så fald smitter seksuelt.

En af forskerne bag projektet er Mette Petri Lauritsen, som er ph.d. og speciallæge på Hvidovre Hospital. Det er vigtigt at undersøge, om coronavirus overføres til sæd, fordi det i så fald kan påvirke personer, der er i fertilitetsbehandling, betoner hun.

»Der kan være en bekymring for, om sæddonorer kan smitte den, der modtager sæden, og om kvinder, der er i fertilitetsbehandling, kan blive smittet af deres partner,« siger Mette Petri Lauritsen.

Da coronavirussens første bølge bragede, påviste et mindre kinesisk forskningsprojekt, at coronavirus fandt vej til sæden hos smittede mænd. Frygten blev, at coronavirus kunne smitte seksuelt, og derfor lukkede fertilitetsklinikker og sædbanker på stribe.

I kølvandet på det kinesiske studie startede forskerne på Hvidovre Hospital en undersøgelse op, og lignende projekter verden over har også set dagens lys.

Coronavirus og fertilitet

Forskerholdet håber at kunne inkludere 50 mænd i deres projekt. Mændene skal være testet positive for coronavirus inden for en uge og derudover være sunde og raske. Indtil videre deltager 27 mænd i studiet.

Forskerne på Hvidovre Hospital kigger også nærmere på, om mænds fertilitet kan blive påvirket af coronavirus.

Det sker på baggrund af, at covid-19 kommer ind i kroppen via såkaldte ACE 2-receptorer, der findes i lunger såvel som testikler. Når coronavirussen kan gøre skade på lungerne, er det væsentligt at vide, om det også kan være tilfældet for testiklerne.

Af den grund indsamler forskerne – ud over sædprøver – også blodprøver, som kan hjælpe med at fastslå, om testiklernes funktion påvirkes af covid-19.

»Vi undersøger også deres mandlige kønshormonprofil for at se, hvordan testiklernes funktion eventuelt også kunne blive påvirket af coronavirus. Bare infektionen i sig selv kan have gjort noget,« siger Mette Petri Lauritsen og sammenligner med, at feberepisoder midlertidigt kan påvirke mænds sædkvalitet.

Svar til sommer

Det danske studie er forholdsvis småt med blot 50 mænd, og Mette Petri Lauritsen betoner, at forskningsprojektet skal ses i kontekst af andre studier på området.

»Jeg ser studiet som et bidrag til, at vi øger vores viden om smitteveje ved coronavirus. Vi kan ikke komme med endegyldige udsagn ud fra det her studie alene,« siger hun.

Mændene aflægger sæd- og blodprøver ad to omgange. Første gang er, kort tid efter at de har haft coronavirus, mens anden gang er en opfølgning tre måneder senere. Forskerholdet håber, at der foreligger resultater af studiet engang til sommer.

I mellemtiden maner forskeren til ro. Selvom det kinesiske studie tydede på, at coronavirus overføres til sæd, har mange studier konkluderet det modsatte.

»Vi har mange andre studier siden første bølge, som har undersøgt, om der er smitte til sæden. Indtil videre har et enkelt tydet på det, mens mange andre – hovedparten – ikke har vist tegn på det. Så folk skal ikke gå og blive skræmt, for vi tror ikke, det er tilfældet,« siger hun.

Professor Henriette Svarre Nielsen samt overlæge og ph.d. Nina la Cour Freiesleben fra fertilitetsklinikken på Hvidovre Hospital står også bag studiet.