Danmarks håndboldherrer blev hyldet i hovedstaden: »Man skal vise sin støtte«

Tusindvis af københavnerne fejrede håndboldherrernes VM-guld med fest og sang på Rådhuspladsen i København.

Tusindvis af mennesker trodsede kulden og fejrede de danske håndboldverdensmestre på Rådhuspladsen. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

»Det er lige om lidt«, lød meldingen, da en dreng spurgte, hvornår de kommer.

Tusinder af københavnere havde lagt arbejdstøjet og var troppet op på Rådhuspladsen mandag aften.

Med spænding, stolthed og dannebrog i massevis var de fremmødte kommet for at hylde de danske håndboldherrer, der søndag aften vandt det første verdensmesterskab i dansk sportshistorie efter en overlegen sejr over Norge på 31-22.

Samtidig med, at »Guldbussen« drejede ind mod Rådshuspladsen og tonerne af Volbeats »For evigt« strømmede ud gennem højtalerne, røg tusinder af dannebrogflag pludselig i vejret. På blot få sekunder var Rådhuspladsen i København forvandlet til en stor folkefest.

»Det er once in a lifetime!« lød det generelle svar, da Berlingske spurgte blandt publikum til, hvad der havde drevet dem til Rådhuspladsen en mandag aften.

Først ydede Nikolaj Jacobsen fra bænken sit til, at Danmark vandt VM. I går kunne han lade sig hylde. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

»Hvor er det sejt, det her,« udbrød Lone Jensen, der var kommet med sin datter Camilla Jensen, sit barnebarn og sine bedste venner. Hun havde iført sig en hat med dannebrog, rød læbestift, guldbånd i håret og et stort dansk flag svøbt rundt om skuldrene som en kappe. For hende var det vigtigt at fortælle de danske spillere, at folk bakker dem op.

»Det er fantastisk at komme her og se verdensmestrene, mærke stemningen og give mit barnebarn på fem år den oplevelse. Hvem ved, om det er noget, hun kommer til at opleve igen?« sagde Lone Jensen.

Det var ikke første gang, hun var på Rådhuspladsen for fejre danske helte. Sidste gang var i 1992, da Danmark havde vundet EM i fodbold. For Lone Jensen var der én følelse, der gik igen: »stolthed«.

Jesus på dansk – eller bare Mikkel Hansen. Jublen var enorm, da den danske stjerne nåede Rådhuspladsen. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Mens spillerne skiftevis stillede sig op foran de danske fans og stolt viste trofæet frem til publikums vilde begejstring, rakte Camilla Jensen armene i vejret og klappede i takt til »Re-Sepp-Ten«.

Hvorfor er det så vigtigt at udtrykke sin støtte på den her måde?

»Jeg tror, at man ved at vise sin opbakning på den her måde er med til at give spillerne lysten til at fortsætte. Man skal vise sin støtte, det skal man,« sagde Camilla Jensen.

Tusindvis af mennesker trodsede kulden og fejrede de danske håndboldverdensmestre på Rådhuspladsen. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Og opbakning var der i hvert fald masser af, da døren endelig åbnede til balkonen.

Skiftevis og i hold af maks. otte personer trådte håndboldherrerne ud på balkonen på Københavns Rådhus. Da fodboldlandsholdet fejrede EM-guldet i 1992, fik de alle presset sig ud på den smalle balkon på én gang. Siden er der af sikkerhedsmæssige årsager sat begrænsning på antallet af helte, der må stå på den forrygende udsigtspost samtidigt og modtage folkets hyldest.

For det var det – en kæmpe hyldest. Det var ingen »buuuh«, blot »Der er et yndigt land«, som strømmede i smukke toner hen over pladsen.

Og lige som man troede, at det ikke kunne blive meget smukkere, trådte Mikkel Hansen ud på balkonen med sin nyfødte søn i armene. Kiggede man rundt, var det svært at finde andet end smil og glæde.

Danmark gjorde det. To gange er det blevet til EM-guld, én gang OL-guld. Nu kan Danmark også endelig skrive VM-guld på resultatlisten.