Christiane gav førstehjælp efter knivstikkeri i Valby: »Flere unge drenge var indsmurt i blod«

Et masseslagsmål ved Akacieparken i Valby har såret mindst tre og kostet en livet. Christiane Nørring, der bor i området, var på stedet og ydede førstehjælp, inden politi og ambulancer ankom.

Christiane Nørring husker tilbage på en voldsom nat, hvor hun måtte løbe ned og give første hjælp til unge fra kvarteret, der var blevet stukket med kniv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Mandag formiddag myldrer det med politi i området omkring det almene boligbyggeri Akacieparken et stenkast fra Langgade Station.

En lang række af kvarterets beboere står og observerer politifolkene, der med adskillige hundepatruljer gennemtrawler hver en flise, busk og skraldespand i området.

Flere beboere står i mismod og kæderyger cigaretter, mens de drøfter nattens ubehagelige hændelser. Et masseslagsmål natten til søndag på Carl Th. Dreyers vej, hvor mindst tre blev såret og en blev dræbt af knivstik har rystet kvarteret. Det er andet masseslagsmål på Carl Th. Dreyers Vej inden for blot tre uger - ved den lejlighed kom flere til skade, men ingen mistede livet.

Politiet går gennem området til fods for at vide sig sikre på, at alle spor er indsamlet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix.

Enkelte spekulerer i, at der kan være tale om opgør med andre grupperinger i Valby, men ingen, som Berlingske taler med, ved med sikkerhed, hvem det var.

Christiane Nørring, der er lærerstuderende og har boet i Akacieparken i fire år sammen med sin kæreste, fortæller til Berlingske, at hun selv var på gerningstedet i nat, før politi og ambulancer nåede frem:

»Jeg hørte desperate råb om hjælp. Så jeg skyndte mig ned og gav førstehjælp til en af de sårede drenge. Jeg tænkte slet ikke, men fløj bare derned. Flere af dem var indmurt i blod, det var en meget ubehagelig oplevelse,« siger hun.

De unge mænd var fortvivlede og frustrerede over, at der gik længe, før ambulancerne ankom. Politiets indsatsstyrke ankom først for at sikre området, husker Christiane, der er påvirket både af træthed og chokket efter oplevelsen.

»Der udveksles pakker om aftenen«

»Chokket er først rigtig ved at sætte sig i kroppen her til morgen. Det er forfærdeligt, jeg kender flere af drengene fra kvarteret her, og der er, som jeg opfatter det, ikke tale om en decideret bande, men der er ingen tvivl om, at vi desværre har nogle drenge og unge mænd, som er på vej ud i noget rigtig snavs. Men det lader til, at der også er nogle udefra, der er begyndt at komme her om aftenen,« siger hun.

Adskillige beboere i kvarteret deler Christianes opfattelse af, at der på det seneste er begyndt at foregå ting efter mørkets frembrud, som langt fra er stuerene. Der udvekles jævnligt pakker sen aften eller nat omkring Monrads Plads, fortæller flere lokale. De fortæller samstemmigt, at de ikke føler sig utrygge ved at bo i området, da det foregår om natten, alligevel ønsker de dog ikke at stå frem med navn.

»Der bliver handlet her, og mit indtryk er, at det desværre nok er mere våben og hårde stoffer end hash, vi taler om,« siger Christiane Nørring.

Politiet er mandag massivt tilstede i Akacieparken, hvor en mobilpolitistation parkeret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix.

Flere af beboerne i kvarteret giver udtryk for medlidenhed med de involverede, unge mænd, fordi de tilsyneladende ikke har noget at tage sig til.

De er utilpassede, det hersker der ikke tvivl om i kvarteret. De hænger ud på vaskerier i området i dagtimerne og driver dagene væk med hashrygning i kvarterets grønne områder.

»Det gør man jo ikke, hvis livet bare kører på skinner,« siger en midaldrende mand, der ikke ønsker at oplyse sit navn til Berlingske.

Ålholm Skole har indkaldt krisepsykolog

Nattens voldsomme hændelser har sat sine spor i lokalområdet. Søren Vith, skoleleder på Ålholm Skole, der er områdets lokale folkeskole, har efter nattens uroligheder sendt en mail ud for at orientere forældrene til skolens elever om situationen:

»Vi har skærpet opmærksomhed på vores elever efte det voldsomme knivslagsmål i Akacieparken i nat, der jo desværre har kostet et menneskeliv. Fra politiet er vi blot orienteret om, at det var et opgør mellem mænd over 20 år, men der kan jo være søskende eller tidligere elever iblandt. Flere af vores elever i Akacieparken har set og hørt og oplevet noget, som er voldsomt og grænseoverskridende. Vi har haft en krisepsykolog på skolen og været i kontakt med hjemmene til disse elever,« skriver skolelederen i en mail.

Søren Vith skriver til forældrene, at de er opmærksomme på, at der kan være søskende eller pårørende til de involverede, som er stærkt påvirkede af situationen. Skolen opfordrer forældrene til at snakke om episoden derhjemme, da det næppe har undgået nogle i områdets opmærksomhed.

»Snakken går blandt eleverne og kan let give nogle børn nogle voldosmme forestillinger og gøre dem utrygge,« afslutter skolelederen.

Christiane kender flere af de involverede unge fra kvarteret, samt den dræbte, som dog ikke boede i kvarteret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix.

Alt, der foregår, kan høres højlydt

Der er ikke mange beboere, som er det mindste i tvivl om, hvad der foregår i Akacieparken om natten. Man skal nemlig ikke tale særlig højt, før alt lyd forstærkes og runger højlydt ud gennem hele boligbyggeriet.

Flere fortæller, at man tydeligt kan høre, at der jævnligt bliver talt om »guns« og stoffer om natten. En enkelt beretter om at have set en pistol skifte hænder en sen aften.

Et par midaldrende mænd fortæller, at de har indtryk af, at der på det seneste er begyndt at opholde sig nogle »voksne mænd«, som ikke bor i kvarteret. De husker begge, at kvarteret for ti år siden var langt mere hårdt end i dag, hvor Akacieparken ikke er klassificeret som en ghetto. Men den seneste måneds episoder bringer minder tilbage fra den tid.

Christiane Nørring føler sig også overbevist om, at de mest hårdkogte personer, der skaber utryghed i området, kommer udefra.

»Det er ikke drenge, men voksne mænd på 25 år eller derover, som desværre lader til at få trukket nogle unge mennesker herfra ud i noget rod.«

Christiane Nørring blev ved de sårede til politi og ambulancer ankom, hvorefter hun opfordrede alle tilstedeværende til at fortælle, hvad de vidste til politiet.