Bjarke Ingels-byggeri på Islands Brygge skal repareres: Det lider af »træthed«

Stjernearkitekten Bjarke Ingels' havnebad på Islands Brygge trænger efter snart 20 år i københavnske badegæsters tjeneste til en kærlig hånd.

Udspringstårnet ved Havnebadet på Islands Brygge skal på dok og have en kærlig hånd, men vil være klar igen til starten på badesæsonen 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle københavnere og mange andre med dem kender havnebadet på Islands Brygge, hvor det siden 2002 har været muligt at hoppe i bølgen blå i Københavns havn.

Ikke mindst fra udspringstårnet, der står som et slags vartegn for træbyggeriet ved Havneparken på Islands Brygge.

Men sol, sommer, vind, vejr, vand og slid har tæret så meget på tårnet, at det nu trænger til en kærlig hånd.

Derfor vil tårnet efter jul blive renoveret, men ifølge Københavns Kommune skulle det være klar til brug inden badesæsonen 2021.

Tårnet og havnebadet er blandt arkitekten Bjarke Ingels' allerførste projekter, fremgår det af Dansk Arkitektur Centers (DAC) hjemmeside.

»Havnebadet markerede starten på en tid, hvor arkitektonisk nytænkning ændrede Københavns byliv og internationale image,« hedder det.

Her fremgår det også, at Havnebadet »anses som det store gennembrud« for bland andet stjernearkitekten Bjarke Ingels, og at det »har figureret i medier over hele verden som eksemplificeringen af byliv og »liveability« i København«.

Københavns Ejendomme og Indkøb oplyser i en mail til Berlingske, at »den forestående renovering har været planlagt længe, da de seneste års varme somre har resulteret i ekstra flittig brug af tårnet«.

»Der er altså ikke tale om, at der er sket noget særligt med tårnet, men slid og »træthed« efter knap 20 års tjeneste,« skriver Københavns Ejendomme og Indkøb.

»Som drivtømmer«

Bryggebladet beskriver, hvordan »store dele af træbeklædningen« på tårnet »er faldet af og ligger som drivtømmer for foden af trappen«.

Københavns Ejendomme og Indkøb tilføjer, at »i forbindelse med kraftige højvande i september og oktober måned blev en af de ballasttanke, der holder tårnet oppe, trukket ud af sit leje«.

»Udspringstårnet blev 5.-6. december løftet og fik en ny midlertidig ballasttank skubbet ind, så tårnet blev løftet til tidligere niveau. Den ballasttank, der havde forskubbet sig, havde taget skade i forbindelse med dens exit under tårnet, hvorfor en midlertidig er placeret, mens vi får indarbejdet en ny ballasttank i vedligeholdelsesprojektet,« fremgår det.