Berlingske rykker til Malmø

Berlingske er i denne uge i Malmø for at undersøge, hvorfor bomber, drab og had mod danske myndigheder har tråde over Øresund.

Arkivfoto: Banderelateret tredobbelt drab i Malmø. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Dansk politi har sigtet to unge mænd fra Sydsverige for bombeangrebet mod Skattestyrelsen. Politiet arbejder tilsyneladende ud fra en teori om, at de to kørte over Øresundsbroen i bil og udførte et hit-and-run angreb med sølle 70 minutter på dansk grund.

Og tidligere på sommeren blev to unge svenske mænd brutalt dræbt af skud i Herlev i en sag, der efter alt at dømme udspringer af en konflikt mellem to svenske indvandrerbander og igen trækker tråde over sundet.

Næppe noget, danske og svenske politikere drømte om i sommeren 2000, da man indviede Øresundsbroen med visioner om en sammentømret region med masser af trafik og forretning på tværs.

Men nu ser vi tegn på en sammenfletning af kriminalitet over Øresund. Nørrebro-banden Loyal to Familia har tidligere prøvet at oprette afdelinger i Skåne, og svensk politi ser nu trafik den anden vej. Malmø har været hårdt ramt og fik tilnavnet »Nordens Chicago« efter en periode, hvor 160 betjente arbejdede med at efterforske drab i byens bandekrige. Nu er eksplosioner hovedproblemet, ligesom i København.

Berlingske har sendt to journalister og en fotograf til Malmø. Med base på avisen Sydsvenskan vil de hele ugen rapportere fra Malmø og prøve at beskrive: Hvor galt står det egentlig til i Malmø? Hvem står bag kriminaliteten? Hvorfor kigger nogle af de kriminelle mod Danmark? Spiller integration – ligesom i Danmark – en rolle, og hvilken, så? Håbet er også, at vi kan finde bud på en fælles løsning af problemerne.

Følg med på www.berlingske.dk