Amerikanske lærere opkøber København

Amerikanske sygeplejersker, brandfolk og skolelærere er gennem deres pensionskasser blandt investorerne i den hemmelighedsfulde kapitalfond Blackstone, der har investeret kraftigt i det københavnske boligmarked i de senere år.

I de senere år har Blackstone opkøbt ca. 2.300 udlejningsboliger i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Den kæmpemæssige og meget hemmelighedsfulde amerikanske kapitalfond Blackstone løfter nu en lille del af sløret for, hvem der i virkeligheden står bag fondens massive opkøb af københavnske udlejningsejendomme.

Det er blandt andet amerikanske lærere, sygeplejersker og brandfolk. Det fortæller James Seppala, der er Blackstones ejendomschef i Europa, til DR.

Blandt investorerne i Blackstone er således californiske pensionskasser som San Francisco Employees' Retirement System og California State Teachers’ Retirement System. Også lærernes pensionskasse i Texas har skudt penge i fonde, som har investeret i ejendomsmarkedet i København.

»Investorerne er primært store pensionsselskaber for sygeplejersker, brandmænd og lærere. 70 procent af investeringerne kommer fra Europa og Nordamerika,« siger James Seppala.

Den amerikanske kapitalfonds europachef understreger dog, at det er en hemmelighed, hvem der helt præcist investerer i københavnske ejendomme, og han fortæller, at investorerne beder Blackstone om at holde deres engagementer fortrolige.

James Seppala, Blackstones ejendomschef i Europa

»Investorerne er primært store pensionsselskaber for sygeplejersker, brandmænd og lærere«


I de senere år har Blackstone til mange lejeres store fortrydelse opkøbt ca. 2.300 københavnske lejeboliger til en samlet værdi af næsten otte mia. kr.

Men hvem Blackstone i virkeligheden er, fortaber sig i et kompliceret spindelvæv af selskaber med adresse i skattely som den amerikanske delstat Delaware og det britiske oversøiske territorium Cayman Islands i Caribien. Medstifter af Blackstone Stephen A. Schwarzman er i dag bestyrelsesformand for kapitalfonden og god for over 90 mia. kr.

Udnytter regel

Boligminister Kaare Dybvad (S) har tidligere beskyldt Blackstone for aggressivt at udnytte en regel om, at boligejendomme kan skrue udlejningspriserne op, hvis man renoverer for mindst 2.555 kr. pr. kvadratmeter.

»De opkøber, får lejerne smidt ud, renoverer og sælger til en højere pris,« har han udtalt.

Blackstone er langtfra den eneste udenlandske investor med blikket stift rettet mod det danske boligmarked. Ifølge DR har udenlandske investorer siden 2012 opkøbt udlejningsejendomme herhjemme for ca. 50 mia. kr. eller næsten dobbelt så meget som danske investorer.