Hitlers Æselører: Narko i Det Tredje Rige

Adolf Hitler var i krigens sidste år meget afhængig af stoffer. Men også de tyske tropper benyttede sig af det, og de var under påvirkning af en særlig type metamfetamin under slaget om Frankrig, der endte med de allieredes nederlag og britiske styrkers indeslutning ved Dunkerque.

Hitler overrækker i 1944 en fortjenstmedalje for krigsindsats til lægen Theodor Morell, der under krigen leverede narkotika til Føreren. Fold sammen
Læs mere
Foto: ULLSTEIN BILD - HEINRICH HOFFMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det Tredje Riges øverste politiske leder Adolf Hitler var især i de sidste år af den Anden Verdenskrig stærkt påvirket af narkotika.

Hør hele afsnittet her.

Stofferne blev leveret af den berlinske modelæge Theodor Morell, hvis journal for »Patient A« i mange år lå hengemt i amerikanske arkiver indtil vore dage, hvor historikere og journalister har kastet nyt lys på dem.

En af dem er den tyske journalist Normal Ohler. Han sandsynliggør i sin bog »Den Store Rus – Narkotika i Det Tredje Rige«, at Tysklands fører traf store og katastrofale beslutninger for den tyske krigsindsats under stærk indflydelse af hårde stoffer.

Bogen redegør også for den udbredte brug i den tyske hær af metamfetamin-stoffet »Pervitin«, som især hjalp de tyske panserstyrker under slaget om Frankrig i 1940 til hurtig fremrykning, og som førte til en indeslutning af de britiske styrker ved Dunkerque.

Det er også historien om kemi- og medicinalindustrien i Tyskland, som allerede i 1920erne blev epicenteret for udvikling, produktion og eksport af stoffer, som vi dag kender under betegnelser som kokain, opioider og metaamfetamin, og hvor stofmisbruget blev mere udbredt i befolkningen end hidtil set.

I programmet medvirker overlæge og psykiater Henrik Rindom, der er har stor viden og erfaring med andres brug af hårde stoffer.

Læge Henrik Rindom medvirker i denne episode af »Hitlers Æselører«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech.

Hør alle afsnit af Hitlers Æselører her.