Hindbær

Den danske sommer er fuld af bær. Hver søndag i de kommende uger skriver Boligen om den danske bær-skat og giver tips til god mad med friske bær.

Foto: Mette Østergaard Fold sammen
Læs mere
Sidste efterår, som var hindbærrødt, hindbærbrus, hindbærsnitter hindbær giver gode associationer, og lige nu er hindbærstænglerne derude i haven fulde af bær i både rødt, gult og grønt. De sidste er de endnu ikke modne hindbær, det er nemlig en af hindbærbuskens store fordele, at der kan høstes bær over en lang periode.

Der er to typer af hindbær. Sommerhindbær og efterårshindbær. Årstiderne hentyder til plukketidspunktet.

I år kunne de første sommerhindbær plukkes mod slutningen af juni, et par uger før normalen. Sommerhindbær høstes i den gode sommertid, og perioden strækker sig over en lille måned. Herefter er det frem med ørnenæbbet. Alle de stængler, som har båret hindbær, skal skæres ned til jorden. Og alle de ny hindbærstængler, som i sommerens løb er myldret frem, skal gennemgås. Tynde skud fjernes og de stærke skud bevares, så der bliver 10-15 cm mellem hvert skud i rækken.

De første efterårshindbær var i år klar midt i juli måned, flere uger før normalen, og længe før efteråret! Det efterårsagtige går imidlertid på, at disse hindbær, i modsætning til sommerbærrene, bliver ved at sætte nye blomsterknopper, så bærhøsten er næsten uendeliang og lun, gav fantastiske efterårshindbær langt ind i oktober, ja, måske var det november. Det er efterårshindbærrenes helt store styrke. At man hver eneste dag i sensommer og begyndende efterår kan gå en tur i hindbærrene og spise friske bær. Når frosten kommer er det slut, og man kan glemme alt om efterårshindbær indtil marts-april, så skal ørnenæbbet hentes frem igen. Beskæringen er uhyre enkel. Alle stængler klippes over ved jordoverfladen. Ved forårstid skyder der massevis af nye stængler op. Når hovedfeltet af stængler er ca. en halv meter høje, skal der tyndes med hård hånd. Og det kan klares med de bare næver. Bræk de tynde skud af ved jordoverfladen, så der kan komme lys og luft til de gode skud, på samme måde som ved sommerhindbærrene.

Det særlige ved efterårshindbær er, at busken er i stand til at danne blomsterknopper påårsskuddene. Sommerhindbær har brug for et ekstra år. De danner blomster på skud fra året forud.

Beskærer man efterårshindbærbuske som sommerhindbær, vil de også bære hindbær på skud fra det foregående år. De vil på den måde bære hindbær lige så tidligt som sommerhindbærrene. Men det er en rigtig dårlig ide, at lade dem få lov til det! Efterårshindbærrenes styrke er ikke smagen, men plukketidspunktet, og at der ikke kommer »orm« i de sene bær. Netop fordi de er senere med blomstringen. Det er hindbærbillen, som lægger æg i blomsterne, og dens larver lever inde midt i bærrene. Hindbærbillens flyvetider passer til sommerhindbærblomster ikke til efterårshindbær. Indtil videre.

Beskærer man sommerhindbær som efterårshindbær, får man ingen bær!

Hindbær hører til rosenfamilien og har det latinske navn Rubus idaeus. Rubus hentyder til de røde bær og idaeus betyder, at de kommer fra bjerget Ida. Idabjerget findes to steder, henholdsvis Kreta og Frygien i Tyrkiet. Hindbær kendes som vildtvoksende i både Europa, Asien og Nordamerika. Det danske navn hindbær, har ikke umiddelbart nogen indlysende forklaring, men måske er der en sammenhæng mellem hinde en ham en hud, der krænges af netop som det sker, når hindbærret høstes. Man fatter om bærret, der sidder som en hætte over den hvide frugtbund i midten, og krænger det af. Tyskerne har omtrent det samme hindbærord som os, nemlig Himbeere. Når nordmændene siger bringebær om hindbær, er det måske også den samme ordleg, da bringe kan betyde brynje. I Sverige kaldes hindbær for hallon. Det ord er beslægtet med ordet hul, og kan ligeledes hentyde til bærrets sjove hætte/fingerbølform.

Franskmændene er ovre i en anden boldgade med ordet framboise for hindbær. Den sidste del af ordet bois betyder skov. Det kunne være en hentydning til, at hindbær er vildtvoksende i skove - også i Danmark.

Englænderne taler om raspberry, hvor rasp kan betyde en irriterende, skurrende lyd. Hindbær indgår i det engelske slangudtryk, »to give somebody the raspberry« hvilket betyder, at vedkommende bliver pebet ud! Jeg kender ikke baggrunden for englændernes dårlige hindbærassociationer!