Her er tiggerne, hustlerne og de andre

De østeuropæiske fattigdoms-turister kan opdeles i grupper, som har hver deres tilholdssteder i byen og et internt hierarki.

Romaerne bor på Amager Fælled og arbejder på Strøget med lommetyveri, tiggeri og "hustling". De andre rumænere vil ikke have noget at gøre med romaerne og holder til på Kultorvet ligesom med polakkerne. Ingen af dem kan enes med afrikanerne.  

Det fremgår af en kortlægning af udenlandske hjemløse, som Københavns Kommunes socialforvaltning har foretaget i samarbejde med de frivillige organisationer.

Baggrunden for notatet er en voldsom stigning i antallet af hjemløse udlændinge i hovedstaden, tilsyneladende som følge af organiseret tiggerturisme fra især Østeuropa.

Læs også: Menneskehandel med tigger-krøblinge

Et nød-natherberg i Samuels Kirken i København har i årets første tre måneder oplevet stor stigning i antallet af overnatninger. I marts overnattede mere end dobbelt så mange som i samme måned  sidste år.

Foreningen NATNØD,  der driver herberget, vurderer at 60 procent af brugerne er fra Rumænien, som udgør den største gruppe af østeuropæiske hjemløse.

Der er en lille gruppe af polske mænd, som oprindeligt er søgt herop for at søge arbejde, men i dag lever af småkriminalitet og ofte er alkoholiserede. Forvaltningen og politiet har desuden kig på en gruppe bulgarere, der ikke er hjemløse - de bor i lejligheder på Nørrebro - men hvor der er tegn på kriminalitet. Russere, baltere og ukrainere udgør hver sin lille restgruppe.

Skarpt opdelt


 Rumænerne er skarpt delt op i to grupper:  Romaerne og de andre.

"Der er en form for hierarki og romaerne er nederst,"  siger Københavns Kommunes hjemløsechef, Steen Bo Pedersen.

Mange af romaerne er udeliggere i lejre på Amager. De stjæler deres daglige fornødenheder - og lidt - til fra nærliggende boligområder  og kolonihaver. Nogle sælger genbrugsmetal fra gamle ledninger, men ellers skaffes indtægterne fra plattenslageri, lommetyveri og tiggeri på Strøget. Arbejdet er organiseret i skiftehold, pauserne tilbringes undertiden med at sove på en rist på Rådhuspladsen.

Mindre teltlejre med romaer kan findes i Botanisk Have, Fælledparken og Ørstedsparken.

Af de øvrige rumænere er mange samlet i drankerfællesskab på Kultorvet, hvor der ikke er langt til det private værested Fedtekælderen og Projekt Udenfors madvogn.

Foruden østeuropæerne er der en voksende gruppe af afrikanske hjemløse af vidt forskellig etnicitet og nationalitet. Mange er fra Nigeria og Ghana, og de har ofte visum til Spanien og Italien og er derfra søgt nordpå. Afrikanerne færdes mest på Vesterbro og Nørrebro og sættes opfte i forbindelse med stofhandel og prostitution.

Der er ikke mange kvinder blandt de hjemløse, 80 procent af de overnattende på herbergerne er mænd, og gennemsnitsalderen er 34 år. Både rumænske og afrikanske kvinder er involveret i prostitution, østeuropæiske kvinder og børn deltager desuden i organiseret tiggeri.

Herberget Den Varme Seng ved Axeltorv har ofte oplevet konflikteer med afrikanere og østeuropæere og har som konsevkens indrettet separate soverum.