Haven i august

Haven har i år sin helt egen køreplan, f.eks. er augustæblerne i år blevet til juliæbler. Så det er en god idé at tjkke havens æbler, før det er for sent.

Foto: Kristian Sæderup Fold sammen
Læs mere
Der står gule bræmmer af morgenfruer i augusthaven. De rosa, blå og hvide klumper af hortensia springer ligeledes i øjnene. Foruden toppe af sommerfuglebuskens blomster i hvidt, rødt og mest blåt. Kigger man lidt op, er rønnebærrene allerede trådt i karakter med orangerøde nuancer og paradisæblerne følger efter. Det store farveorgie er at finde blandt georginerne. Mægtige kaktuslignende blomster, store pomponer og åkandeblomster lyser op i et spraglet flor. Alle aktører er på plads nogle uger før den vedtagne tidsplan. Haven har i år sin helt egen køreplan med fart over feltet.

Havens frugter og bær er på det nærmeste en måned forud for planen! Augustæblerne, de første der er klar »Transparente Blanche« lå allerede klar på græsset under træerne sidst i juli. Augustæblet skal bruges straks, det kan ikke gemmes mere end få dage! Mine røde ananasæbler tog fuldstændig fusen på mig. De var klar allerede først i juli måned! Desværre nåede jeg slet ikke at opdage det, før halvdelen var faldet til jorden! Mit gode råd er således: tjek lige havens æbler!

Solbær, ribs og stikkelsbær er plukket og kan med fordel beskæres nu. Skær de grene af, som flyder langs med jorden og tynd ud i resten, så der bliver luft mellem buskens grene, det giver store, sunde bær. Havefolk med luftige bærbuske har i år oplevet, at solbær eksempelvis har hængt med bær på størrelse med stikkelsbær! Så er det rigtig sjovt at plukke! I selv den mindste have bør der være en solbærbusk, køb sorten »Intercontinental«. Har du kun en altan, så plant busken i en stor krukke. Solbær giver foruden de skønne bær også blade til te og eddiker og den giver duft året rundt.

Inden længe slutter sommerhindbærrene, og straks er der klarmelding fra det næste bær, brombærret. De dukker normalt op i august-september, men er tyvstartet sidst i juli.

I køkkenhaven er spiseløgene høstet og lagt til tørre på trådnet under udhæng. De sidste ærter bliver høstet inden længe, og stykket med tidlige kartofler ligger tilbage med sort jord. Så er det frem med honningurten. Den kan sås på alle ledige jordstykker i køkkenhaven, og hvor som helst der er lidt sol. Ved at så honningurt, kommer du ukrudtet i forkøbet. I stedet for et jordstykke med blandet ukrudt som eksempelvis fuglegræs, hyrdetaske, rapgræs, pileurt og mælkebøtter får du en bølgende, blå mark med honningfyldte blomster til glæde for bierne. Det tager et par måneder fra frø til blomstrende plante. Når sæsonen slutter i oktober, klippes honningurten i småstykker med hækkesaksen. Herefter graves eller fræses jordstykket i en tør periode. Honningurten er nu vendt ned i jorden, og stykket er klar til vinteren og klar til foråret, hvor jorden vil være lækker blød og rigtig organisk!

Ikke alle grøntsager har været tilfreds med vejrliget i sommer. En undtagelse er dog haver på lette jorder, hvor hyppig regn eller vanding er en betingelse for vækst. Men på mere almindelige jorde har regnen fortrængt megen luft i jorden. Manglende jordluft og manglende varme kan ses. Squash, græskar, drueagurker, asieagurker, rødbeder, bladbeder, persille, knoldfennikel og bønner er ikke kommet særlig godt fra start. Meget kan dog indhentes i en god og varm august!

Havens blomster tager sig godt ud blandt frodige, grønne hække og saftigt græs. Dog er roserne ikke sjove i år. Fyldte roser og rosenknopper rådner ganske enkelt i den megen regn, og det er skammeligt. Der er ikke anden vej frem end at fjerne de triste knopper og håbe på bedre tider. Imens kan der laves nye småplanter af havens buksbom, lavendel og teucrium (en stedsegrøn lav kantplante), det er både billigt og nemt, når haven trænger til nye kanter. Se grafikken.

August er høstmåned. I køkkenhaven, frugthaven og blomsterhaven er der, uagtet det våde vejr, masser af gode vitaminer, lækker mad og skønne buketter at hente. Nyd det!