Det lugter lidt af et Oxfordmøde på herresiden

Fra VM-triumf til total EM-fiasko. De danske håndboldherrer røg ud af EM-slutrunden i Sverige allerede inden sidste kamp i gruppespillet.

Danmark er ude af EM i håndbold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

De danske håndboldherrer er ude af EM-slutrunden. Fiaskoen var fuldendt, allerede inden danskerne gik på banen til sin sidste indledende gruppekamp ved EM mod Rusland. Den nødvendige udstrakte hånd fra Island udeblev i kampen forinden, og dermed var fusen på forhånd gået af et rødt- og hvidklædt Malmö Arena og de danske verdensmestre.

Den opbyggede suspense, om Magnus Landin blev klar, om Mikkel Hansen kunne finde tilbage til sit storspil, om danskerne i det hele taget kunne løfte sig kollektivt fra de første to kampe til opgøret mod russerne, var skønne spildte kræfter i både medier og landsholdslejr. De danske spillere kunne omklædte og lettere målløse fra sidelinjen følge islændingene falde fuldstændig sammen og sætte en halvlegsføring på tre mål over styr mod Ungarn. Slut, alt EM-håb ude, og efteranalysens grumme evaluering af en gigantisk dansk nedtur kunne tage fart i kulissen, mens de forsvarende OL- og verdensmestre gjorde klar til at løbe på banen til et ligegyldigt opgør mod russerne.

Mellemrundeforventning

I fredags rettede spillerbussen snuden mod Malmø fra træningslejren i København. Blot seks dage senere, kan den vende retur. Bussen var ellers ladet med selvtillid og storfavoritværdighed. Hvem skulle lige kunne sætte en stopper for den danske dominans på den europæiske verdensscene? Det kunne Island og Ungarn. Et nederlag på 31-30 til islændingene og uafgjort mod Ungarn gjorde to dage inden slutrunden udslaget. Ikke mere at komme efter i et nyt EM-format, hvor kun de to bedste hold fra den indledende pulje gik videre til mellemrunden.

Den havde de færreste set komme. Slet ikke de titusindvis af danskere, der havde købt billetter i mellemrundeforventning til dansk triumftog lige på den anden side af Sundet. Nu kan de tage turen til Malmø for at se europæisk landsholdstophåndbold med Sverige, Norge, Slovenien, Island, Ungarn og Portugal. Den tur bliver tung at betale broafgift til, og vejen hjemover til uvant januarpause for danske landsholdsspillere og trænere endnu tungere.

De skal alle hjem og tænke sig om. Og forsøge at nuancere fiaskoens sort-hvide udlægning, de til enhver tid er genstand for i mediesammenhæng. Som de fleste udøvere på allerøverste niveau som oftest har så svært ved acceptere. Et branchevilkår, der de seneste par dage har udspillet og udstillet sig omkring det landshold, der det seneste år har gået uimodsagt på vandet i ren hyldest ovenpå den historiske og suveræne VM-titel på hjemmebane.

Historisk exit

Lige så historisk er den blamerende exit fra EM. Var det hovmodets fald, selvovervurderingens falliterklæring eller bare modstandere, der i sagens natur havde forberedt sig ekstraordinært godt på møderne med de sejrsvante verdensmestre? Givetvis en blanding. Men allerede i efterspillet på 24-24-kampen mandag aften mod Ungarn fornemmede man en nærmest opgivende og defensiv attitude rettet mod de medieaktører, der formastede sig til at stille sig kritisk an i forhold til den truende EM-fiasko.

Som landstræner Nikolaj Jacobsen udtalte:

»Det er håndbold. Jeg har oplevet mange værre ting i livet end at tabe en håndboldkamp, så der er ikke noget, der kommer til at ryste mig. Det bliver tirsdag i morgen alligevel.«

Den indstilling til metieren ligner ikke træneren, der vil vinde for enhver pris. Og da hans verdensstjernekrumtap Mikkel Hansen dagen derpå i sin fornærmede retorik rettede en utvetydig kritik af sin træners taktiske dispositioner i Ungarn-kampen i et TV 2-interview, kunne man for åben skærm iagttage den papirtynde forskel mellem succes og fiasko i en landsholdstrup.

Den skal en presset landstræner nu forsøge at rette op på i løbet af det næste halve år inden afrejse til OL i Tokyo. Vist meget godt, at OL-pladsen var sikret på forhånd, så holdet ikke oveni skulle ud at balancere på en kvalifikationsknivsæg.

Oxfordmøde

Sportschef i Dansk Håndbold Forbund, Morten Henriksen, har haft travlt siden kvindernes VM-nedtur i december og det, der mindede om en efterfølgende fyring af landstræner Klavs Bruun Jørgensen. Han skal næppe ud at finde endnu en afløser i landsholdsregi, men det lugter alligevel lidt af et Oxfordmøde på herresiden i løbet af foråret.

Såmænd, solen står op igen over Malmø i morgen. Men ikke med et rød-hvidt skær af danske EM-drømme over mod København. Og det var ikke lige meningen. Slet ikke...