Håb for Københavns ghettoer

I de kommende fire år skal der bruges ca. 100 mio. kr. på at mindske ghettoimaget og kriminaliteten samt øge jobchancerne for beboerne i knap en halv snes københavnske ghetto-bebyggelser.

En plan til knap 100 mio. kroner skal vende ghettoudviklingen i de mest belastede byområder i København. Og for første gang ligner det et initiativ, der kan have en chance for at nå sit mål, vurderer en af landets førende eksperter i ghettobebyggelser, seniorforsker Hans Skifter Andersen, Statens Byggeforskningsinstitut.

Tidligere har man sat penge af til boligsociale formål, men midlerne har været for små, vurderer Hans Skifter Andersen. Og så batter de ikke. Nu kombinerer man en række midler - herunder favorisering af lejere med gode indkomster - med sociale foranstaltninger. Da der samtidig er boligmangel i hovedstaden i modsætning til mange andre byer i Danmark, er der en større chance for, at belastede boligområder kan tiltrække et nyt og mere ressourcestærkt klientel, mener Hans Skifter Andersen.

»Hvis tilstrømningen af udlændinge fortsætter med at falde, kombineret med at der er boligmangel i Københavnsområdet, kan det være faktorer, der for første gang i mange år giver en realistisk chance for, at man kan vende ghettoudviklingen i hovedstaden,« siger han.

Forretningsfører Steffen Boel Jørgensen, Lejerbo i København og Nordsjælland, har tidligere været kritisk over for Københavns Kommune og beskyldt dem for ikke at kunne samarbejde, men har med projektet ændret mening. Lejerbo modtager selv midler fra Landsbyggefonden til den aktuelle ghettoindsats:

»Det er ikke nyt, at man giver penge til boligsociale formål. Men vi er betydelig tættere på at få et samarbejde op mellem alle eksisterende indsatser, og jeg ser det som et gennembrud nu,« siger Steffen Boel Jørgensen.

Da tilstrømningen af familiesammenførte og flygtninge er taget meget af i de senere år, hjælper det boligselskaberne og kommunen til at overkomme at boligplacere de mange udlændinge.

Samtidig påpeger han, at det er på høje tid, at der sker noget, da den negative spiral fortsat har fart på.

Københavns Borgerrepræsentation og de involverede boligforeninger skal færdigbehandle samtlige forslag inden sommerferien.