Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Ytringsfrihed købt og betalt

Ditlev Tamm: En historie fra det gamle Rom beretter om en mand ved navn Lucius Veratius, der gik rundt og gav sine uvenner lussinger og straks beredvilligt betalte den fastsatte bøde herfor, som ikke var stor. For ham var glæden ved at udtrykke sin mening pengene værd.

Ditlev Tamm Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en lignende situation befinder den iranske til Danmark indvandrede kunstner Firoozeh Bazrafkan sig. Hun har lige fået et såkaldt bødeforelæg for bl.a. at skrive, at hun er overbevist om, at »muslimske mænd i meget stort omfang verden over både voldtager, mishandler og slår deres døtre ihjel«, og at hun mener, at det skyldes en »defekt menneskefjendsk religion, hvis lærebog er endnu mere umoralsk, forkastelig og vanvittig end de to andre verdensreligioners manualer tilsammen«.

På den måde får hun fikst også inddraget både de kristnes Bibel og den jødiske Torah i sin forargelse over, hvad der kan ske i religionens navn. Næppe nogen kristen eller jøde ville så meget som hæve et øjenbryn, og muslimerne har vist hørt det med de muslimske mænd efterhånden.

Så egentlig er der vel kun Østjyllands Politi tilbage til at spilde tiden med en sådan sag, der ikke hører hjemme i et demokratisk land. Groft sagts opfordring til den iltre kunstnerinde skal derfor være at gøre som den romerske Lucius Veratius, slå til og betal og glæd dig over, at ytringsfriheden trods alt endnu kan købes for penge.