Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Ytringsfrihed er ikke en pligt, sagde Uffe Ellemann-Jensen

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Ellemanns ytringsfrihed

Bent Blüdnikow

Ingen aner endnu, hvad det amerikanske fredsudspil om Mellemøsten vil blive. Alligevel har en række tidligere europæiske ledere i et brev advaret mod udspillet. De aner heller ikke, hvad der står i det, men er fulde af advarsler mod Trumps politik. Det er klart, at de meget bedre kunne lide præsident Obamas politik, som svigtede USAs naturlige alliancepartnere i Mellemøsten og satsede alt på en atomaftale med Iran. For Europa var det alle tiders, for selv om aftalen var fuld af sikkerhedshuller og gav Iran frie hænder til at udvide sin magt, så gav den Europa muligheder for fortsat handel uden sanktioner.

Meget forhenværende politikere som Uffe Ellemann-Jensen og Mogens Lykketoft er medunderskrivere på brevet, der selvfølgelig er stilet til venstrefløjspublikationer som Politiken, The Guardian og Dagens Nyheter.

En klog mand sagde engang: »Ytringsfrihed er en ret til at skrive og tale, ikke en pligt!« Han mente, at folk engang imellem skulle tie stille.

Amnesty og Paludan

Anne Kirstine Cramon

Anne Kirstine Cramon. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

I forhold til Rasmus Paludans demonstrationer rundt om i København, spekulerer Groft Sagt på, hvornår Amnesty International mon kan tænkes at gå ind i sagen? Amnesty International må om nogen siges at have interesse i, at vi kan bevare ytringsfriheden i Danmark, og ligesom de gik ind i sagen med Amalie Have, som ifølge Amnesty selv handlede om, at Amalie Have på grund af chikane og trusler fik begrænset sin ytringsfrihed, bør de derfor også bakke op om Rasmus Paludan.

Groft Sagt mener derfor, at denne sag er oplagt for Amnesty International og håber og tror, at organisationen vil få sin advokat til at sende en klage til Nørrebro-pøbelvældet, sådan at de måske tænker sig om, før de brænder halvdelen af bydelen af.

Fordom eller byggeforskning

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Oplysningstænkerne har siden det 18. århundrede villet udrydde fordomme. Tag nu regeringen. Den spreder fordomme, udtaler en adjungeret professor Andersen fra Aalborg Universitet og Statens Byggeforskningsinstitut. Regeringens ghettoplan er baseret på fordomme i stedet for oplysning. Andersen bekæmper fordomme. På den ene side har vi regeringens rapport. Den er i modstrid med virkeligheden, siger Andersen, for han har været der. På anden side har vi Andersens virkelighedstro videnskab. Regeringens har et »skær« af objektivitet, mens Andersens forskning er objektiv. Andersen vil udrydde negative fordomme om indvandrere. Regeringen vil skabe dem. Byggeforskeren er ikke i modstrid med virkeligheden, han er kun i modstrid med regeringen. Han bedriver såkaldt »oppositionsvidenskab«, men pyt, Andersen, snart kommer Morten Østergaard til magten. Så bliver Vollsmose et paradis.