Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Vort orakel i Havana

Peter Kurrild-Klitgaard
Læs mere
Fold sammen

Efter den britiske folkeafstemning tonede FN-verdensformanden Mogens Lykketoft (S) igennem på TV2 og fortalte seerne, at det var en fejl at lægge den slags ting ud til demokratisk afgørelse. »Det kan godt være, at det lyder lidt hovski-snovski,« erkendte Lykketoft med et usædvanligt klarsyn. Hvad der nok gik hen over hovedet på de fleste seere var, at verdensformanden ikke var med på kameralink fra sin luksustilværelse i New York, der har kostet de danske skatteydere 25 mio. kr., men derimod fra officielt besøg på et sted, hvor man er enig i netop dette demokratisyn: Havana i det kommunistiske, etparti øfængsel Cuba. Det er en gensidig kærlighed, for allerede i 1987 erklærede Lykketoft sin kærlighed til Castro-dynastiets »charmerende samba-socialisme«.

Hvad Lykketoft til gengæld synes at glemme er, at havde hans partifælle Jens Otto Krag ikke i 1972 lagt dansk EF-medlemskab ud til folkeafstemning, og havde Lykketofts egen chef, Anker Jørgensen, ikke i 1986 aftalt en dansk folkeafstemning om det indre marked med de borgerlige, ja, så havde vi slet ikke været med i EU. Så nogle gange er folkeafstemninger altså gode nok? Deres Groft Sagt må således konkludere, at Lykketofts demokratisyn ikke er så meget anderledes end det af ham beundrede Castro-styre: Demokrati er acceptabelt – men kun så længe folket vælger det, de skal.