Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Vildsvinehegnet er nytteløst - byg et stort fluenet i stedet

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Fluernes herre

Peter Nedergaard

Bedst som man netop skulle til at opføre det 30 millioner kroner dyre vildsvinehegn, viser ny forskning fra DTU Veterinærinstituttet, at fluer sagtens kan overføre den frygtede sygdom i form af afrikansk svinepest fra inficerede vildsvin til tamsvin.

»Det, vi har vist, er, at blodsugende insekter som eksempelvis stikfluen er i stand til at smitte en ny vært. Ikke ved at bide værten, men bare ved at blive spist,« siger seniorforsker René Bødker til Jyllands-Posten.

Groft sagt foreslår på baggrund af de nye oplysninger, at man erstatter vildsvinehegnet (hvis effekt i det hele taget var tvivlsom) med et meget stort fluenet. Det skal rage mindst ti meter op i luften. Man kan evt. lave enkelte større huller i fluenettet med jævne mellemrum, men de skal alene være forbeholdt trækfugle.

Stik piben ind, Salling Group

Anne Kirstine Cramon

Foto: Claus Bigum.

Salling Group, der blandt andet består af Netto, Føtex og Bilka, melder stolt ud, at de i 2018 har solgt 20 millioner færre cigaretter sammenlignet med 2017. Det svarer til én million færre pakker.

Salling Group farer frem på sociale medier med en rosende video om sig selv, hvor de fortæller hvordan de har gemt cigaretterne væk. Hvis det er godt at sælge færre cigaretter, forstår Groft Sagt simpelthen ikke, hvorfor Salling Group ikke bare har fjernet dem helt fra hylderne?

Det lugter mere af at Salling Group gerne vil score nogle billige point hos de bevidste forbrugere, end at de rent faktisk interesserer sig for danskernes rygning. Groft Sagt anbefaler, at Salling Group fremover bare stikker piben ind.

Ja til mere symbolpolitik

Niels Jespersen

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Efter at en hærskare af forskere og politikere i årevis har stået klar til at belære os om, at grænsekontrollen ikke virker, at den er symbolpolitik og uanstændig og alt muligt andet, så foreligger tallene nu:

Ifølge Rigspolitiet er 801 våben blev beslaglagt, 6.144 personer blev afvist, og der er rejst 5.479 sigtelser om blandt andet menneskesmugling, våbenbesiddelse og narkosmugling fra januar 2016 til oktober sidste år.

Samtidig styrtdykker antallet af timer, som politibetjentene bruger på kontrollen, fordi den er overtaget af kadetter og hjemmeværnssoldater. Hvis det er symbolpolitik, så håber Groft Sagt på meget mere af den slags.