Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Vil man styrke politiet, må man også støtte anklagemyndigheden, domstolene og fængselsvæsenet

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Lov og orden

Lars Møller

Alle i Folketinget går ind for lov og orden og man kappes om at fremstå mest handlekraftig. Statsminister Mette Frederiksen (S) har resolut skåret igennem og dekreteret, at Rigspolitiet skal beskæres kraftigt, så de frigjorte ressourcer kan anvendes til folkets bedste.

Det er fint, at statsministeren kaster sig over detaljer, men Groft sagt bliver nødt til påpege, at man inden da burde se på hele systemet. Det hænger nemlig sammen. Det nytter ikke at støtte politiet, hvis man ikke også støtter anklagemyndigheden, domstolene og fængselsvæsenet. Mere politi giver flere sager og hvis anklagemyndighed og domstole ikke styrkes giver det længere sagsbehandling og forældelse samt afsoning i 2024 pga. pladsmangel i fængslerne. Groft sagt bistår gerne med en uddybning.

Partiskift for en pose slik

Jarl Coruda

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Partihopper Marcus Knuth boltrer sig i sit nye parti de Konservative, hvor han har fået alle de ordførerskaber, som ham før blev nægtet i Venstre – partiet, der i sin tid var så letsindig at opstille Knuth til Folketinget.

Groft sagt ønsker naturligvis Knuth tillykke. Tiden som nyslået konservativt folketingsmedlem på Venstre-stemmer går blandt andet med at besøge gamle partifæller på Christiansborg så som Mads Fuglede, der som det naturligste lukker ham ind på sit kontor. Her muntrer de sig med at drille hinanden, for eksempel når Knuth ifølge egen Facebook-side forsøger at lokke Fuglede med over til K ved at tilbyde ham en pose Matadormix og en tur i Bon Bon-land.

Groft sagt husker en tid for ikke så længe siden, hvor den slags faneflugt ville blive mødt med evig kold luft og en hermetisk lukket dør. Og selve partimedlemskabet? Det er åbenbart ikke noget, som Venstres tilbageblevne folketingsmedlemmer tager alvorligt. Hvorfor skal andre så?

Matematisk dannelse

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Der tales for tiden om, at ledere i politik og virksomheder bør have litterær dannelse. De bør have læst nogle af klassikerne på området, for det gør dem til bedre og mere velartikulerede chefer. Groft sagt er enig. Det bør der gøres noget ved. Ingen bør være minister uden at have læst Platons »Staten« og »Lovene« samt Aristoteles’ »Politikken«. Det er mindstemålet. Virksomhedsledere bør i hvert have læst Jane Austens »Følelse og fornuft« og Tom Kristensens »Hærværk« for at være klædt organisatorisk på.

Noget mangler imidlertid i ligningen. Litteraterne, som anbefaler ovenstående, bør tillige have mere dannelse – matematisk dannelse. Thi hvordan vil de overhovedet kunne forstå staternes økonomi og virksomhedernes salg og køb uden den? Så tilbage til matematikopgaverne, kære litterater. Der må være et selvfølgeligt noget-for-noget i anbefalingerne.