Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Vesten er ramt af et infantiliseringssyndrom - vi kunne lære af Kina

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Afsked med infantiliseringen?

Peter Nedergaard

Svenske Greta Thunberg på 15 år var en af hovedtalerne på den seneste klimakonference i FN-regi. Frankrig har valgt den yngste præsident siden Napoleon. I Danmark udnævner man ofte unge ministre med et totalt fravær af både livs- og erhvervserfaring. Det er som om, at Vesten er ramt af et infantiliseringssyndrom samtidig med, at man endegyldigt er på vej væk fra at være ledende kraft i verden.

I stedet vil Kina overtage lederrollen. Meget kan man sige om kineserne, men infantiliseringsramt er de ikke. Samfundets topposter indehaves uden undtagelse af personer med langvarig erhvervserfaring. Man skal have vist sin duelighed i praksis op gennem graderne, før man kan bestemme over andre. Vil vi se en afsmittende effekt i Vesten, hvis vi annammer nogle af den nye leders principper?

Den sidst tjente krone

Niels Jespersen

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

»Din stemme er næppe afgørende,« skriver professor Peter Kurrild-Klitgaard. Logikken er, at det er de færreste valg, der afgøres med en stemmes flertal og chancen for, at netop Deres stemme, kære læser, skulle blive den afgørende, er forsvindende lille.

Groft Sagt kan sådan set godt se, hvor den liberale professor vil hen, men kan ikke lade være med at drage en parallel til den sidst tjente krone. Værdien af den er også forsvindende lille, men alligevel er det som om beskatningsgraden optager rigtig mange borgerlige akademikere.

Rimelig pris

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Nu er alle rindalisterne på barrikaderne, bare fordi Københavns Kommune igen går forrest med at støtte kunst og kunstnere. Da forhenværende borgmester Pia Allerslev (V) fratrådte, ville hun ikke foreviges med et maleri, men valgte en kunstfotograf, der i stedet skulle få hende op at hænge i kommunens anegalleri. Det kostede 98.700 kr., og da prisen for sådanne forevigelser er maksimalt 150.000 kr., mener Pia, at der nærmest er anvendt mådehold.

Groft sagt er enig. Se nu til jyderne. De har ikke forstand på kunst. Da Esbjergs seneste borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) skulle foreviges, kostede fotografiet 410 kr. inklusive billedramme.

Gad vide, hvad der ville ske, hvis man skiftede hele Borgerrepræsentationen ud med jyder.