Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Venstres opbakning til ansigtsgenkendelse må være en form for Kina-liberalisme

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Kina-liberalismen

Jarl Cordua

Venstre var længe imod at give politiet mulighed for at overvåge borgerne gennem ansigtsgenkendelse. Men nu er partiet vendt på en tallerken og vil tillade brug af ansigtsgenkendelse i ghettoområder, hvor der er udvidet overvågning.

Partiets næstformand og retsordfører Inger Støjberg, der til Berlingske konstaterer, at »jeg er jo den jeg er,«  har længe været en fortaler for forslaget, og glæder sig over, at partiet nu »har fundet en god løsning«.

Inspirationen er sikkert hentet fra Kina, hvor ansigtsgenkendelse er et nyttigt værktøj for staten til at holde øje med, at landets indbyggere ikke går og laver ulykker.

Kina har også fundet innovative løsninger, når det gælder håndteringen af landets muslimer, uiguhrerne, så de ikke laver ballade. Det kan utvivlsomt også inspirere den overvågningsglade næstformand i Danmarks liberale parti.

Groft sagt iler til med et forslag: Man kunne kalde politikken for Kina-liberalismen?

Mobning

Eva Selsing

Den unge elev på Lyngby Handelsgymnasium, Katrine Fischer, har i klummer beskrevet en hverdag med uoplagte, dovne, forstyrrende medstuderende. Og det er faldet gymnasiets rektor, Pernille Bogø Bach, for brystet. Det er mobning, mener hun.

I stedet for at støtte den modige unge kvinde, som repræsenterer alt det, en uddannelsesinstitution burde fremme – altså videbegærlighed, seriøsitet, ambition og respekt for undervisningssituationen – truer Pernille Bogø Bach nu med »skrappere sanktioner«, hvis Katrine Fischer skriver mere.

Rektor Pernille Bogø Bach forsøger altså at få resultatet af sin egen åbenlyse inkompetence (rektors fineste opgave må vel være at skabe et ordentligt indlæringsmiljø?) til at ligne en væmmelig sag om mobning af svage elever.

Det burde sådan set indkassere en fyreseddel. For grov manipulation, magtmisbrug og chikane af en skoleglad elev.