Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Venstrefløjen og arbejdet

Edith Thingstrup. Fold sammen
Læs mere

Dennis Larsen kalder sig akademisk proletar og har skrevet en kronik i dagbladet Information. Kender man melodien? Nej, tøv en kende. Dennis Larsens kronik er ikke som de fleste. Ganske vist affyrer han en lille stikpille mod de højtlønnede. Men det meste af hans kronik er præget af sund fornuft.

»Jeg har længe været frustreret over de mange (vellønnede) politikere og journalister, som – bl.a. i denne avis – har udtalt sig om, at vi lavtlønnede hellere end gerne vil arbejde, selv om det knap kan betale sig for os,« skriver Dennis Larsen.

»Tværtimod er langt størstedelen af de lavtlønnede, jeg kender, tiltagende desillusionerede og ikke mindst demotiverede over, at deres løn konkurrerer med overførselsindkomster og endda bliver væsentligt overgået af f.eks. førtidspensionen.«

Dennis Larsen føler sig som en tredjerangsborger over for andenrangsborgere, som ikke har et arbejde. På den baggrund spørger han, hvad venstrefløjen vil gøre – »altså udover at kæmpe kampen mod dårligt arbejdsmiljø og løndumping?« Og han giver selv svaret: »Ingenting«.

Heri tager han fejl. Venstrefløjen vil naturligvis lægge de menneskelige ansigter i de rette folder og tale om behovet for bedre lønforhold for plejepersonale m.m. og højere skatter på de højtlønnede. Og så vil de tale lidt mere. Og lidt mere. Skulle de venstreorienterede ved et slumpetræf få held til at virkeliggøre deres planer om højere skat på de højtlønnede, vil denne skat ikke indbringe det provenu, der skal til for at løfte resten af samfundet.

Men den tid, den sorg. Imens smuldrer den gode arbejdsetik, fordi venstrefløjen bilder sig ind, at arbejdsetik er en uforanderlig del af den hellige danske model. Og fordi venstrefløjens lederskribenter tror, at alt er for det bedste i den bedste af alle velfærdsstater.