Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Venstre var vel propskidefuld af lobbyisme fra DI, der ikke kan lide børn, men elsker penge

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Nemmere at være kone

Eva Selsing

Dansk Folkepartis ærkeborgerlige forslag om at give forældre penge for at passe deres børn – af hensyn til familiernes integritet og børnenes velfærd – faldt i Folketinget. Der var ikke andre end Nye Borgerlige, som kunne se fidusen. Venstre var vel propskidefuld af lobbyisme fra DI, der ikke kan lide børn, men elsker penge. LA formentlig det samme – og venstrefløjen? Ja, venstrefløjen vil gerne give mændene bryster og damerne skuldre så brede som Joachim B. Olsens. Ja, og en portemonnæ så tung som vægten af oversete børn i masseinstitutionerne. Dét er ligestilling og antikapitalisme!

Når politikerne siger, at de vil gøre det nemmere at være børnefamilie, tænker de først på den urbane karrieremor, så på ligestillingen, så på arbejdsmarkedet og pengene, så på pædagogerne og til aller-allersidst måske på barnet. Måske. Farmand skal bare på barsel, og han er jo en del af patriarkatet, så han burde egentlig gå direkte i fængsel uden at indkassere 4.000 velfærdskroner. Så kan han sidde dér lige til han har lært at producere østrogen i acceptable mængder.

Ærgerligt for familierne, men sådan er livet med en død borgerlighed.

Væsentlige arbejdspladser

Niels Jespersen

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hvis et træ vælter i skoven uden vidner, sker det så lydløst? Og hvis 335 danskere mister deres arbejde, uden at det rammer en journalist, er det så ligegyldigt? Den form for filosofisk tænkning er udbredt blandt rigets journaliststand. Det er i hvert fald påfaldende, hvordan de gule breaking-bjælker findes frem hver gang en mediearbejdsplads nedlægges, mens nyheden om, at Danfoss lukker en fabrik i Kolding og fyrer 335 medarbejdere, klares med et ritzau-telegram.

Hvor er de kritiske spørgsmål til en virksomhed der hævder at være grøn, men som nu skal drives af el fra polske brunkul? Artikler om konsekvenserne for de ansatte og underleverandørerne? Journaliststanden vil hævde, at læserne er ligeglade med Kolding. Det er de i deres gode ret til. Så skal de bare ikke påstå at være optaget af noget væsentlighedskriterium.