Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Venstre burde sende uduelige politikere en tur på landet for at lære nøjsomhed

Foto: Claus Bigum

Tag et LOF-kursus

Niels Jespersen

Vi skulle ikke mange dage ind i 2019 før Københavns Rådhus atter gjorde sig uheldigt bemærket og fremviste, hvor nemt det er at få opbygget et overforbrug for skatteydernes penge. Denne gang var det den afgående Venstre-borgmester, Pia Allerslev, der er blevet fotograferet og efterfølgende farvet blå i et billedredigeringsprogram. Pris: 98.700 kr.

Groft Sagt konstaterer, at det åbenbart ikke kun er Alternativisterne, der kombinerer en total mangel på respekt for borgernes penge med en tarvelig smag. I stedet for at ødelægge gode offentlige arbejdspladser skulle Venstre hellere sende nogle af deres uduelige politikere ud på landet, så de kan lære nøjsomhed. Alternativt sende dem på LOF-kursus og lære at redigere egne billeder blå - eller grønne - i paint.

A-kassens amoral

Peter Nedergaard

Foto: Claus Bigum Claus Bigum.

Akademikernes A-kasse glimrer fortsat med at være et case studie i himmelråbende amoral. Lars Kreutzmann, som havde mod til at afsløre den nu politianmeldte direktørs tilsyneladende ulovligheder, er nu selv blevet fyret. Det var så takken for at være et ordentligt menneske. Mange medlemmer har undret sig herover. De fik først at vide, at årsagen til fyringen var, at Kreutzmann havde begået ulovligheder. Senere blev beskyldningen trukket tilbage. Nu lukker alle i som østers. Kreutzmann har fået en pose penge for at holde mund. Den nye formand for foretagendet, Thomas Damkjær Petersen, håber tilsyneladende blot på, at stormen kan rides af. Måske burde alle akademikere igen skulle bestå filosofikum med en indføring i etik og moralfilosofi, før de gik videre på studiet. Behovet er der i hvert fald.

Evighedsstudenternes pamflet

Bent Blüdnikow

Foto: Claus Bigum.

Jyllands-Postens skarpsindige kommentator Michael Jalving skriver: »Året har i det hele taget været et lavpunkt for de europæiske eliter. Ikke engang 50-årsdagen for studenteroprøret i maj 1968 blev behørigt fejret. Det ville ellers have været i 68ernes ånd at hylde sig selv på udsøgte adresser, men nej. Der er ikke meget tilbage af fordums pragt, efter at de nominelt kloge i årevis har taget fejl om Kina, Brexit, Trump, Rusland, den islamiske verden...«

Der tager Jalving fuldkommen fejl. Evighedsstudenternes pamflet Politiken har fyldt avisen med hyldestartikler til oprøret i 1968. En Laura Friis Wang skriver således: »Jeg har ofte drømt om at leve i 1960erne, de store massebevægelsers tid, hvor folk gik på gaden og demonstrerede for en fælles sag.« På Politiken har de intet lært af historiens tragedie.