Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Varm luft og CO2 fra landets biskopper

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hellig varm luft

Bent Blüdnikow

Landets biskopper udviser et ufatteligt mands- og kvindemod (Pyha, ingen MeToo-sag dér) ved at melde folkekirken ind i klimasagen. Kristeligt Dagblad skriver, at landets biskopper på et netop afholdt bispemøde har besluttet sig for at tilslutte sig målet om 70 pct. reducering af CO2 inden 2030. Det vil ske ved at se kritisk på de gamle kirkebygninger og skrue ned for energien generelt. »Vi vil gøre så meget, vi kan, for at nå målet på 70 procent inden 2030,« siger Peter Fischer-Møller, biskop over Roskilde Stift.

Groft sagt er fuld af beundring for dette skridt, der må have krævet et særligt biskoppeligt vovemod, for kom ikke og påstå, at biskopperne løber med populære mærkesager. Nu hvor de er ved de modige beslutninger, så kunne man måske tænke sig, at biskopperne også gik i spidsen for at markere støtte til Mellemøstens forfulgte kristne. Det kunne gøres med demonstrationer i gaderne eller rejser til steder, hvor kristne bliver undertrykt og fængslet, men her slipper energien tilsyneladende op.

Leverpostej

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Man må alligevel tage hatten af for regeringen og den røde blok i dens bestræbelser på at smøre ensartethedens grå leverpostej ud over hele samfundet.

Fornuftigvis har man startet med undervisningsområdet og her får man god hjælp fra enhedssocialisten, børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S). Indledningsvis skrottede hun en pulje på 65 mio. kr. til særligt begavede børn og smurte den ud over hele folkeskolen, og nu foreslår hun fastsat et loft på 3.000 kr. i egenbetaling til studieture. Dermed sikrer hun efter sigende, at alle kan være med.

Groft sagt deltager gerne i dette prægtige formål. Indfør maksimalpriser på elevernes iPads, mobiltelefoner, sko, bukser og cykler/løbehjul. Hvis man vil smøre en ordentlig leverpostejmad, bør man gøre det rigtigt.