Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Vælgerne er vilde med Tommy Ahlers, så nu ved vi godt, hvad der vil ske

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Vild med Tommy Ahlers

Bent Blüdnikow

Efter kort tid som minister scorede minister Tommy Ahlers 26.420 personlige stemmer. Han blev sidste år headhuntet til partiet Venstre efter at have deltaget i en af de mange populære udsendelser i TV. Denne Groft Sagt skribent kan ikke lige huske, om det var Vild med Dans, Luksusfælden eller i Hus til halsen. Det er sådan set også bedøvende ligegyldigt, og Tommy Ahlers er sikkert en sød og dygtig fyr, men det virker jo mærkværdigt, at han efter kort tid på Tinget scorer fire-fem gange så mange stemmer, som gamle prøvede folketingsmedlemmer - ja, Henrik Sass Larsen klarede kun lige skæret med 7.201 stemmer.

Vi ved jo godt, hvad der nu vil ske. Partierne vil gå på jagt efter nye kandidater til deres partier fra Bagedysten og Paradise Hotel for at fange nye og yngre stemmer ind. Og hvem ved, om det ikke er en fornuftig politik, når 16-årige Greta Thunberg kan blive et ikon for klimakampen.

Det tavse flertal

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det er frustrerende for forskerne, journalisterne og politikerne, at de ikke aner, hvad det tavse flertal mener. Alle magthavernes oplysninger forsvinder ned i et sort hul, dernede modtager det tavse flertal (danskerne kaldes det) oplysningerne og er glade for dem, men der kommer intet tilbage.

Derfor spørger magthaverne konstant det tavse flertal om, hvad det mener. Der bliver spurgt: Er I bange for klimaforandringerne? Og så kommer der et glad svar: Jo.

Når det svar er kommet, har magthaverne fundet en sandhed. Det tavse flertal lyver ikke. Det mener, hvad det siger, når man får det til at ytre sig. Hokus pokus: valget er blevet et klimavalg, og mens alle frygter klimaet, udvider Kastrup Lufthavn, så det kan modtage 40 millioner rejsende. Men hvem er de? »Danskerne« kan det ikke være.

Klimanationalisme

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

I den overståede valgkamp var klimapolitikken det store tema. Der var budkrig med hensyn til, hvem der kunne komme med de skrappeste til en reduktion af det danske udslip af CO2 og metan, som er de store syndere i den truende globale opvarmning.

Derimod var der stort set ingen bud på, hvordan vi presser og hjælper andre lande til at reducere udslippet af klimagasser. Når man ser på klimapolitikken gennem danske briller, selv om problemet er globalt, er man ifølge Groft sagt alt, alt for nationalt snæversynet. Danmark er årsag til 1/1000 af verdens klimaproblem. Hvad Danmark gør, er af meget lille betydning.

Groft sagt opfordrer derfor politikerne - og jo rødere, jo mere presserende - at få udskiftet til de nationale briller med nogle globale ditto.