Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Uoplyste intellektuelle

Edith Thingstrup. Fold sammen
Læs mere

Vi lever i et demokrati. Derfor ved alle noget om politik. Således også skuespilchef Morten Kirkskov fra Det kongelige Teater. Forleden delagtiggjorde han Berlingskes læsere i sin politiske viden: »Ikke bare i det sydøstlige Europa, men nu også i Danmark har de senere års udvikling vist, at det ikke længere er en hysterisk overreaktion at trække fascisme- eller nazismekortet,« skrev Kirkskov. Og han henviste til tanken om, at flygtninge med økonomiske midler skal betale for udgifterne ved deres ophold. Kirkskov sammenligner det med at tage deres hår og sælge det til parykker. Og denne fantasi lyder i hvert fald nazistisk (bortset fra, at nazisterne lige slog jøderne ihjel først).

Men Morten Kirkskov ved noget om tingene. Han har nemlig forfattet en opgave i gymnasiet, forklarer han. »Jeg skrev noget om, at Fremskridtspartiet nok var ’mere eller mindre fascistisk’.« Men Kirkskov er blevet endnu klogere på fascisme: »Enten er du det. Eller også er du det ikke. Fascist.«

Man kan sagtens kritisere ideen om, at flygtninge med økonomiske midler selv skal betale en del af udgifterne. Det tankevækkende er bare, at den pågældende fremgangsmåde allerede eksisterer i dag i forhold til danske borgere – og er en integreret del af den såkaldte danske velfærdsstat. Og så er velfærdsstaten velsagtens fascistisk?

I resten af Europa er der intellektuelle, der oplyser folket. I Danmark er det folket, der må oplyse de intellektuelle. Nok ved alle noget om politik i et demokrati. Men nogle ved mere end andre. For herhjemme har vi Europas dummeste intellektuelle.