Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Undskyld

04DEBGro-Ditlev-Tamm-122532.jpg
Ditlev Tamm Fold sammen
Læs mere

Der er ikke megen grund til at mindes endsige fejre det æreløse salg af De Vestindiske Øer til USA i 1917. Men begivenheden er velegnet til at ruske op i den historiske erindring. Kender man sin historie, er der ikke meget overraskende i fortiden som aktiv deltager i trekantshandelen over Atlanten. Slaver var til salg på Guldkysten, og uden sælgere havde der ikke været købere – heller ikke danske købere. Der er god grund til at undskylde over for de mennesker, der blev solgt som og holdt som slaver, men de er for længst borte, så det rigtige var måske, at både slavesælgernationerne i Afrika, hvorfra slaverne kom, og de europæiske og sydamerikanske og nordamerikanske stater, hvor slaverne blev holdt, tog hinanden i hånden og beklagede på menneskehedens vegne, at man kunne finde på at holde mennesker i ufrihed på den måde.

Og hvis man i stedet for at kigge bagud rettede opmærksomheden mod de ikke helt få lande i verden, hvor slaveri stadig findes, kunne man måske tage sagen alvorligt og ikke betragte den som et egentlig ikke særlig tiltalende forsøg på pengeafpresning.