Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Uha, det er altså alt for farligt, at politiet oplyser om nationaliteten på mistænkte

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Tildækning

Eva Selsing

I en tysk delstat skal politiet fremover oplyse nationaliteten på de mistænkte. Det lyder umiddelbart meget bigot og folkedomstolsagtigt. Hvad skal man med de såkaldte »kendsgerninger«, som populisterne kalder dem? Det er jo heller ikke sådan, at man går op i, hvem der begik ugerningerne i Christchurch eller Utøya – mennesker er mennesker, punktum.

Hvis man begynder at tænke for meget over den slags, så kommer der fordomme, og fordomme er det værste i verden. Det er mere sikkert, mere klogt, mere fremskridtsagtigt – og, må jeg tilføje, mere oplyst! – at skjule visse ekstremt irrelevante kendsgerninger bag uvidenhedens slør. Så vi ikke opvigler. For hvad er det, vi populært kalder »fordomme«? Det er jo ofte empirisk erfaring. Altså virkelighed. Og virkeligheden er farlig, for den får folk til at tro, at, ja, den verden de lever i ser ud, som den nu en gang gør. Og ved De hvad, lille pøbelven? Det er faktisk politiets fineste opgave i dag at sørge for, at folk ikke tror det. Ja, det vidste De ikke, men nu er De opdateret. Det var så lidt.

Arv og gæld

Nicolai Svejgaard Poulsen

Nicolai Svejgaard Poulsen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

De røde partier er enige om, at det skal være dyrere at være dansker, hvis nogen har formastet sig til at testamentere noget til én, eller hvis man vil give sin virksomhed videre til næste generation. Afgifterne på den slags bånd mellem familiemedlemmer skal skrues i vejret.

Det er jo ingen sag for Socialdemokratiet at forringe folks muligheder for at give noget i arv til deres efterkommere, når partiet selv så ihærdigt forsøger at frasige sig al arv og gæld fra Helle Thorning-Schmidts tid.

Når Mette Frederiksen engang har begået tilpas mange løftebrud og er blevet fortid, kan hun måske se frem til samme behandling. Og når der ingen arv er, gør afgiftsprocenten jo ingen forskel.

Hvor ender vi hen?

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Lederen på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet har sendt en email til underviserne, hvori hen bl.a. skriver: »Undgå at samle/anråbe de studerende med kønnede betegnelser, såsom: damer/piger eller gutter/drenge.«

Groft sagt mener imidlertid, at man bør gå længere mod et inkluderende undervisningsmiljø. Vi foreslår for det første fælles kønsneutral dress code á la den såkaldte Maouniform fra den kinesiske kulturrevolution.

For det andet bør kønsafslørende navne helt undgås. I stedet skal alle studerende have betegnelser á la de svenske nummerplader angivet foran på Maoblusen, hvor også er angivet de studerendes rang: Rus (1. år), Underkandidatstuderende (dvs. under graduate – 2.-3- år) og Kandidatstuderende. »Velkommen Rus HQW 820.«