Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Uffe Elbæks grønne vagthund gemmer sig sammen med den lyserøde elefant og den regnbuestribede enhjørning

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Jagten på vagthunden

Niels Jespersen

»Jeg synes ikke, at jeg har gjort noget galt. På ingen måde,« udtaler Uffe Elbæk i et interview i Information, hvor journalisten kæmper forgæves for at skære gennem Elbæks tsunami af floskler og ordskvalder. Fx da Elbæk lægger afstand til en tidligere udtalelse om, at Alternativet skal være den grønne vagthund med følgende ordperle:

»Den grønne vagthund er løbet ud, og vi ved ikke, hvor den er lige nu.«

Groft Sagt ved heller ikke, hvor Elbæks grønne vagthund befinder sig. Vi tænker, at den måske opholder sig sammen med den lyserøde elefant og den regnbuestribede enhjørning? Måske er det den grønne vagthund, der har gjort noget galt? Måske gemmer den sig, fordi den får skylden for valgnederlaget? Vi ved det simpelthen ikke, og som altid bliver vi kun mere forvirret af at lytte til Elbæk.

Brandslukkende krokodilletårer

Anne Kirstine Cramon

Anne Kirstine Cramon. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Amazonas brænder, og straks er klimatosserne på dupperne. Branden i Notre Dame blev dækket intensivt, så nu skal hvert et kamera og hver en sendeflade dedikeres til brandene i Amazonas, mener de. Ikke en eneste journalistisk pen må vige i dækningen af branden, og så kan en amerikansk præsidents aflyste danmarksbesøg og en krise i Venstre godt rykke op i banen.

Bag den hjerteskærende bekymring for brasiliansk flora og fauna gemmer sig nok i højere grad det faktum, at et stærkt bånd til Trump-besøget rummer knap så stærk en social valuta som muligheden for at kunne slå et slag for klimaet og løbe stormløb mod den talentløse presse.

Groft sagt anbefaler, at kritikerne selv burde rejse til Amazonas. Mængden af krokodilletårer skulle være mere end rigeligt til at få slukket de brande.

Danskerne skal opdrages

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Folkeskolen har siden 1975 skullet opdrage til demokrati. Det har åbenbart ikke haft den store virkning, hvis vi skal tro en ny forening styret af Özlem Cekic og en imam. Foreningen vil noget så revolutionerende som at drikke kaffe og skabe »dialog« og »samtale«. De mener demokrati er dialog.

De synes ikke, at demokratiet fungerer, derfor vil de ud på skoler og biblioteker og opdrage os til demokrati. Igen. Flemming Rose er kommet med i det dårlige selskab. Han har gjort en opdagelse: Vi er ikke født demokrater (men vi er jo født muslimer). Rose frygter »flokmentalitet« og »instinkter«, dvs. naturen. Vi er »stammemennesker«, mener han. Civilisation er en tynd fernis, nedenunder i mørkets sociale medier truer dyret kulturen og samtalen. Derfor skal flokken dannes og kultiveres. Ak ja, engang var danskerne et folk, nu er de en flok.