Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Uffe Elbæk ved alt om fascisme - han har selv været medlem af Venstresocialisterne og en kommunistisk organisation

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Uffe Elbæk som studievært i DR

Bent Blüdnikow

Lederen af det utopiske parti Alternativet, Uffe Elbæk, skriver i sit nyhedsbrev om den højrebølge, som han ser i Danmark, og at den ikke helt er den samme som 1930ernes fascisme, men dog »...i visse tilfælde minder om et fascistisk menneske- og samfundssyn, hvis man tager de historiske briller på«.

Uffe Elbæk ved, hvad han taler om, så han er en mindst lige så god historieekspert som Sigurd Barrett. Elbæk var medlem af både Venstresocialisterne og en kommunistisk organisation, så han ved godt, hvordan 1930ernes totalitarisme så ud indefra.

Elbæk er partifører for et »idealistisk« parti, der ligesom forrige århundredes revolutionære bevægelser til højre og venstre vil forandre verden uden hensyn til menneskelige begrænsninger. Mon ikke DR snart har et studieværtsjob til ham ligesom til Manu Sareen, når Alternativet går samme vej som tidligere utopiske bevægelser?

Forbrydernes venner

Eva Selsing

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Gik De og troede, at det danske retssystem var til for fredelige, ordentlige borgere? Så tog De fejl. Og det er ikke engang på grund af den massive kærlighed til afstumpede gerningsmænd, der strømmer ud af hver en forsvarer eller det, der burde omdøbes til KriminalOmsorgen. Ej heller kun de danske dommeres manglende vilje til at benytte den fulde strafferamme til typer, der gør uskyldige ondt.

Også i mindre profilerede tilfælde ser vi det. Senest er en kvindelig butiksejer i Slagelse blevet idømt en bøde på 5.000 kroner for at dele overvågningsbilleder af to tyve, der stjal fra hendes butik. Ejeren vidste naturligvis, hvad vi andre har erfaret: At politiet ikke er til for folk som hende. Tyveknægtene, derimod, slap med at betale 600 kroner. Det er svært at tænke på noget renere billede på retstilstanden anno 2019. Juristerne må være ekstatiske.

Gratis service til Zenia Stampe

Niels Jespersen

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

»Ikke ét eneste skydevåben er beslaglagt! På tre års grænsekontrol!« Sådan skriver Zenia Stampe i et Facebook-opslag til sine 90.000 følgere.

Nu er det ikke første gang, Groft Sagt har fanget radikale politikere i fake news og det bliver heller ikke den sidste, for selv om vi er gamle og sure, kan vi godt finde ud af at bruge Google. Således tager det fem sekunder at finde ud af, at politiet så sent som i november 2018 fandt en pistol og en riffel med tilhørende ammunition i en bil på vej til Rødby. Bare rolig, Zenia, vi skal nok også i fremtiden efterprøve dine historier for dig.