Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Tillykke med den »heldige« bolighandel, Aggesen - gad vide om heldet holder til næste kommunalvalg?

Søren Pind. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Usædvanligt held

Søren Pind

Det er et helt usædvanligt held, der har overgået Frederiksbergs unge konservative håb og borgmester, Simon Aggesen. Borgmesteren har opkøbt den falske Marquis de Sades lejlighed. Som så meget andet i den forbindelse var det glimmer og et eksempel på den Kåre Dybvadske lejelovgining, hvor ældre mennesker kan sidde i 460 m2 for ingen penge, og derfor var betingelsen for salget, at Aggesen kunne skaffe Sade en ny lejlighed med udsigt over søerne. Ellers flyttede han ikke. Og så kunne Bibelskolen (det hedder den) ikke sælge lejligheden til Aggesen.

Miraklet skete. Borgmesteren havde kontakterne i orden. Han skaffede lejligheden, Sade flyttede - dog ikke før prisen var sat på salget, som boede der en lejer i ejendommen, og Aggesen kunne overtage lejligheden for ganske kort tid senere med kommunens hjælp at dele den op i to, bebo dem begge og efterhånden sælge. Skattefrit. Gevinst? 11,2 millioner kroner på tre år.

Groft sagt ønsker tillykke med heldet. Men tvivler på det holder til næste års kommunalvalg.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Værre end eskimo

Peter Nedergaard

En eskimo må ikke hedde eskimo på Nationalmuseet, fordi det lyder kolonialistisk i visses øregange, selv om det blot er et andet ord for »den som spiser råt kød« på visse indianske sprog. Beskrivelsen var i øvrigt i overensstemmelse med sandheden. Alligevel forsvinder eskimoerne som begreb på det øverste danske museum.

Groft sagt undrer sig over museets galopperende inkonsekvens, thi på Nationalmuseets restaurant kan man stadig få tatarmad, som består af råt kød, og hvis navn stammer fra, at perserne troede, at det stolte asiatiske folk, tatarerne, spiste råt kød, hvad de vist nok slet ikke gjorde – i modsætning til eskimoerne.

Må vi derfor straks bede Nationalmuseet fjerne de fordomsfyldte og småracistiske tatarmadder. Det er værre end eskimonavnet. Erstat det f.eks. med »en dejlig mad med okseinderlår i naturlig og uforarbejdet form«.