Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Tesfayes chokolade

05DEBjeve-Edith-Thingstrup-.jpg
BMINTERN - Edith Thingstrup
Læs mere
Fold sammen

Forleden blev socialdemokraten Mattias Tesfaye vred på sig selv, skriver Berlingske. Han kom til at købe en plade chokolade til 59 kr. »Jeg blev sur på mig selv, fordi jeg bare gik ud fra, at jeg selvfølgelig kunne købe den plade chokolade. Det ville rigtig mange danskere ikke kunne. De ville i hvert fald være meget bevidst om prisen,« forklarer Tesfaye.

Måske skulle han overveje, hvorfor almindelige danskere ikke bare kan købe en dejlig plade dyr øko-kvalitetschokolade: Det er, fordi danskerne har et af de laveste privatforbrug i Vesteuropa pga. høj skat. Men Tesfaye gør det i stedet til en diskussion om elite og fortsætter: »Som folketingspolitiker får man tilbudt alverdens ting. Gratis billetter til Skanderborg-festival, invitationer til premierer og gratis frokoster.« Sådan kan politikere blive lullet i søvn. Akkurat som danskerne bliver lullet i søvn, når de får »gratis« offentlige ydelser, der koster i dyre domme over skatten. »Der er ingen gratis frokost,« sagde Milton Friedman. Alle bliver korrumperet. Både politikeren Tesfaye og vi andre velfærdsjunkies.